Bizalmi a kérdés

2023.06.06. 17:30

Kire bízzuk kedvenceinket? - Nagy igény van nyáron a kutyapanziókra is

A nyári nyaralások megszervezése sokaknak nem csak a megfelelő időpont kiválasztásában és a foglalásokban merül ki, hanem arra is megoldást kell találni, hogy mi lesz a házi kedvencükkel az egy hét távollét alatt.

Zs. K.

A kutyagazdik előtt a nyári nyaraláskor három-négy lehetőség áll. Vagy viszik magukkal a kedvencüket, vagy rábízzák itthon a családtagra, barátra, szomszédra, vagy kutyapanzióban helyezik el őt addig, amíg a család is nyugodtan tud pihenni. Pécs-Hirden a napokban egy új kutyapanzió nyílt, 8-10 férőhellyel. Az üzemeltető, Kerekes Judit elmondta, nagy igény van rá, hiszen a meglévő baranyai kutyapanziók is folyamatosan teltházasak. 

Van olyan állattartó, akitől teljesen idegen, hogy a kutyájától külön nyaraljon, és inkább úgy próbálja megszervezni az utazását, hogy a kedvencével együtt üdülhessen. Ez esetben számolnia kell azzal, hogy a szállodában felárat – éjszakánként 5-7, vagy akár 10 ezer forintot – is felszámolhatnak a négylábú családtagra, ezen felül pedig nem is biztos, hogy minden úti célhoz a kutyát is magunkkal vihetjük. Addig pedig, amíg ők mondjuk távolt vannak, addig szeretett négylábú barátjuk a szállodában tölt jó pár órát, esetleg egy egész napot (vagy többet) egyedül. Tehát vagy a teljes nyaralást a kutyával történő időtöltésnek rendeljük alá, és elfogadjuk a kötöttségeket, vagy otthon hagyjuk, és gondoskodunk róla, hogy jó kezekben legyen, amíg távol vagyunk.

A barátoknál, családtagnál való elhelyezés is megoldás lehet, de az is gyakori, hogy ilyenkor a gazdi megkéri a szomszédot, hogy lássa el a kutyát. Adjon neki inni és enni, a kutya pedig – bár egyedül, de – otthon, biztonságban lesz. Ezt a megoldást választotta korábban az egyik olvasónk is. Hazaérve aztán nem csak a kutya várta a családot, hanem az egy hét alatt összegyűlt kutyagumi is, szanaszét mindenhol a kertben.

Kerekes Judit most 8 karámot alakított ki Hirden, de ha kisebb kutyákat hoznak, akkor egybe akár ketten is ellehetnek. A panzióba adás feltétele természetesen itt is az oltás megléte. A kis kedvencek a itt gondozva, felügyelet alatt állnak, és foglalkoznak is velük. Judit legalábbis így készül. Neki is van négy kutyája, ráadásul kutyakozmetikus is, tehát le tudja kötni a figyelmüket.

Egyre többen nyaralnak kutyával

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint – melyben több mint kétezer kutyatulajdonost kérdeztek –  az állattartók kétharmada mindig, egyötödük általában a kutyájával utazik. Minden tizedik válaszadó csak ritkán viszi magával négylábú kedvencét, a megkérdezettek 2 százaléka pedig soha. A gazdák fele a felmérés szerint évente több alkalommal is útnak indul belföldön, a kutyájával együtt. Szálláskereséskor a keresőportálokon rá lehet szűrni a kutyabarát szálláshelyekre is, ahol a felárat is feltüntetik. Van olyan hotel, amely a felárért cserébe egyéb szolgáltatásokat is kínál a négylábúknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában