Mi lesz így Ürögön

2023.06.06. 14:00

Már szóba sem került a járdaépítés az életveszélyes pécsi úton

Néhány napja tartott ismét facebookos bejelentkezést a jelenlegi pécsi polgármester, Péterffy Attila, aki a gyalogosan életveszélyes Magyarürögi úton évek óta jegelt járdaépítésről már szót sem ejtett. A helyzet kezelését ügyesen inkább a rendőrségre tolja a baloldal.

Bóka Máté

Az előző városvezetés ugyan elindította azt a folyamatot, hogy a Magyarürögi úton végre járda épülhessen, ám a Gyurcsány Ferenc DK-vezérrel együttműködő baloldali önkormányzat egyik első intézkedéseinek egyike volt a projekt megállítása. 

Az út szélén bandukolnak 

A fideszes önkormányzat idején így hiába készült el egy szakaszon már a járda, a gyalogosok kénytelenek az út szélén bandukolni. Különösen veszélyes ez a gyermekek, babakocsis anyukák és idősek számára, főleg a téli, rosszabb látási viszonyok közepette. A pécsi közlekedési probléma tehát adott és mindenki által már évtizedek óta ismert, a baloldali városvezetés azonban több másik projekttel egyetemben ezt is befékezte. 

Felcsillant a remény 

Több mint fél évvel ezelőtt ugyan volt arra remény, hogy mégiscsak lehet belátható időn belül az amúgy is felújított út mellett járda, decemberben ugyanis az egyik bizottság elé került a kérdés. Az akkori előterjesztésben az állt, hogy az „önkormányzatunkat a Magyarürögi út területi képviselőin keresztül az ott élők keresték meg azzal, hogy az utca biztonságos gyalogosközlekedését egy az út nyugati oldalán kiépítendő gyalogjárdával fejleszteni szükséges”. 

S bár azt tervezték, hogy a járdaépítéssel kapcsolatos, 12 milliós tervezési feladatra elindítják a beszerzési eljárást, Péterffy Attila a néhány nappal ezelőtti, az út veszélyességével foglalkozó, gyorshajtásokkal kapcsolatos panaszra adott facebookos videójában ügyesen már szót sem ejtett járdaépítésről. 

Helyette csupán arról beszélt, hogy majd a helyeiket arról kérdezik, hogy szerintük kell-e fix traffipax az útra vagy sem, illetve az egyébként városi utak fenntartásával foglalkozó Biokom Nkft. „megkérte a rendőrséget, hogy mérjenek sebességet továbbra is a területen”. 

Portálunk megkérdezte az önkormányzatot, hogy lesz-e a pécsi közlekedés szempontjából fontos járdaépítés belátható időn belül a korábbi bizottsági előterjesztés alapján vagy sem. A baloldal regnálása óta cenzorosztályként működő, havonta több százezres fizetéseket kapó sajtócsapat egyik tagja sem reagált megkeresésünkre. 

Más sem jött össze 

Hírhedtté vált a Magyarürögi-vízfolyás rendezésének, illetve valójában „nem rendezésének” az ügye is. A baloldali önkormányzat ugyanis idén úgy döntött, hogy az amúgy megvalósítandó fejlesztésekre való EIB-hitelből kifizet a vállalkozónak 15 millió forintos bánatpénzt. A cég ugyanis baloldaliak politikai megfontolásai miatt nem tudott dolgozni, így kártérítést kért, amit aztán oda is adtak a vállalkozónak, aki azonban ténylegesen, a gyakorlatban nem végzett munkát.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!