Naplemente után indul a támadás

2023.06.09. 16:20

Mohácson hadat üzennek a szúnyogoknak: az önkormányzat is beszáll a védekezésbe

A szúnyoghelyzet gyakorlatilag elviselhetetlenné vált Mohácson, naplamentét követően igazán necces mutatvány a szabadban tartózkodni. Bár a katasztrófavédelem a városban és környékén is végez, illetve végezni fog szúnyoggyérítést, olyannyira elszaporodtak a vérszívók, hogy az önkormányzat megrendelésére is pusztítják a csípős rovarokat. Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere szerint várhatóan egész nyáron szükség lesz erre.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Csapó Balázs

A Dunán levonult árhullám, valamint a rengeteg eső sajnos igen nagy területen hozott létre az elmúlt napokban, hetekben a csípőszúnyogok számára ideális élőhelyeket.

Ennek következményeit a mohácsiak nap mint nap tapasztalják, az esti órákban egyre elviselhetetlenebb méreteket ölt a szúnyoginvázió.
Ugyan a katasztrófavédők a központi gyérítés keretében Mohácson és környékén is rendszeresen végez nyaranta beavatkozásokat, azonban ez most kevésnek tűnik, ezért az önkormányzat is beszállt a vérszívók pusztításába Mohácson.

Az általuk megbízott cég már ezt megelőzően is végzett szúnyoggyérítést a város területén, mintegy 700 hektáron, de újabbakra is szükség van.

- A katasztrófavédelemmel karöltve önkormányzatunk minden lehetséges eszközzel igyekszik fellépni az életünket megkeserítő rovarokkal szemben

 - fogalmazott Pávkovics Gábor. - Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, csapadékos nyár elé nézünk, ez pedig nem sok jót ígér. A védekezés, a velük szembeni fellépés ezért alapvető fontosságú. Ez e pillanatban kettős rendszerben zajlik: pár éve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és szervezi idehaza a szúnyoggyérítéseket, a légi és földi beavatkozásokat. Munkájukat egy szakmai bizottság is segíti, az ő javaslatuk, véleményük alapján dolgozzák ki egy-egy időszak védekezési terveit. Hazánk területe azonban ilyen szempontból nem „homogén", a turisztikai szempontból részek - például a Balaton vagy a Velencei-tó környéke - előnyt élveznek.

Mohács polgármestere elmondta azt is, felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelem országos vezetésével, melynek során kérte, a védekezés során a Duna-menti települések kapjanak nagyobb figyelmet, hiszen az érintett városokhoz, falvakhoz közeli, árterek az első számú szúnyogbölcsők.

Jelezte azt is, ha az országos hatóság ehhez nem tudja maradéktalanul megteremteni az anyagi hátteret, Mohács önkormányzata segít, kiveszi a részét a kiadásokból.

- Mindez egyébként felénk már jó ideje gyakorlat. A Mohács Kistérségi Tanács településeit évek óta szondázzuk, hogy adják meg, területükön hány hektáron lenne szükség szúnyoggyérítésre: a számok ismeretében arányosan viseli mindenki a költségeket, a külön megrendelt, vegyszeres védekezések kiadásait. Azt mindenki tudja, egy-egy ilyen légi vagy földi beavatkozás hatása csak pár napig tart, a természet törvényei szerint az életünket megkeserítő rovarok újra és újra millió szám kelnek ki, amint a körülmények ezt lehetővé teszik. Mást nem tehetünk, az országos védekezés mellett helyben is igyekszünk a lehető leggyakrabban földi, melegködös gyérítést végeztetni az erre szakosodott cégekkel. Számításaink szerint ennek költségei idén több tízmillió forintot tesznek ki. És nagyon valószínű, hogy a szúnyogok elleni fellépés egész nyáron feladatot fog adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!