Aknafedlap fotópályázat

2023.06.04. 17:50

Nézz a lábad alá! A téma ugyanis az utcán hever

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. aknafedlap fotópályázatot hirdet a „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” pályázat keretében.

bama.hu (forrás: tettye forrásház)

Forrás: Tettye Forrásház Zrt.

Kerek? Szögletes? Festett? A szolgáltató várja a Pécsen és környékén, belföldi vagy külföldi séták, utazások során észrevett fedlapokról készült fotókat a [email protected] címre június 11-ig. A lefotózott fedlap helyét is megjelölő pályázók között 10 darab csatornaszörny emblémás pólót, ajándékcsomagot sorsolnak ki, a legszebb fedlapmintákból pedig póló készül. A fotókból készült összeállítást a társaság közzéteszi honlapján és Facebook oldalán - olvasható a cég közleményében.

Mint írják, minden nap elsétálunk mellettük az utcán, de a legtöbbször észre sem vesszük őket. Pedig a csatornafedlapok létfontosságú részei annak a rendszernek, ami elhozza az ivóvizet otthonainkba, és elvezeti a használt vizet: a lábunk alatt, a föld mélyén futó szerelvény- és vezetékhálózat ablakai.

A fedlapok elsődleges szerepe, hogy meghibásodás vagy karbantartás esetén hozzáférést biztosítsanak a föld alatti közműhálózathoz. Az aknákra helyezett takarók hosszú évtizedekig helytállnak, védik az alattuk futó vezetékek épségét és a járókelőket is megóvják a balesetektől.

A fedlapokon látható ábrák, feliratok elárulják a borítók pontos szerepét, az alattuk futó hálózat nevét, jellegét. A minták elsődleges szerepe a tájékoztatás, ennél azonban több lehetőséget rejt magában egy fémtakaró: díszítheti az utcaképet, ahogy ezt a világon számos helyen elterjedt, egyedi kialakítású, sajátos mintákkal, művészi igénnyel megfestett fedlapok példája bizonyítja. Párizs, vagy Prága utcáin történelmi jelenetek és ismert tájképek köszönnek vissza az aknatetőkről. Japánban 95 százalékban egyedi festésű fedlapok borítják az utcákat, páratlanul gazdag mintákkal színesítve a városlakók környezetét.

A város nevével, egyedi mintával ellátott míves csatornafedőkkel Pécsen is találkozhatnak a járókelők. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szolgáltatási területén összesen 20 ezer szennyvizes fedlap őrzi a közműveket, ebből 17 ezer Pécsen.

További részletek: https://www.tettyeforrashaz.hu/vizes-varos-tudatos-viz-es-csatornahasznalat

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában