Jobb itthon továbbdolgozni

2023.06.08. 17:30

Példaértékűek a magyar idős emberek munkavállalási lehetőségei

Aktív időskor a V4 országokban címmel az Egészséges Városért Alapítvány - Pécs vezetésével a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával egy éven át vizsgálták a lengyel Lodz, a cseh Brno, a szlovák Dunaszerdahely és Pécs 65 év feletti korosztályának helyzetét. A most zárult projekt sajtótájékoztatóján elhangzott: bebizonyosodott, hogy a magyar idősek munkavállalási lehetősége példaértékű.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler P.

Az Európai Unióban az emberek egyötöde nyugdíjaskorú, és a számuk egyre növekszik. Így nem mindegy, hogy mennyire aktívan töltik el a 65 év utáni időszakot, mennyit dolgoznak, hogy tartják karban egészségüket. Ezért az ENSZ a 2021-2030 közötti időszakra meghirdette az „Egészséges Idősödés Évtizedét”. Vajon hogy áll a nemzetközi összevetésben Magyarország, Pécs? Erről gyűjtött adatokat a pécsi pályázat, melynek eredményeiről De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének elnöke tartott Pécsett beszámolót csütörtökön.

A vizsgálat megállapította hogy az időskort támogató tevékenységek a négy országban igen hasonlóak, az egészségügyi és szociális szolgáltatások terén nincs sok különbség. Kiderült az is, hogy az információnak kiemelt szerepe van ebben a korban, ám az idősebb emberek kevésbé a netről, sokkal inkább nyomtatott kiadványokból tájékozódnak. Ezért Pécsett mostantól két hetente megjelenő nyugdíjas oldalunkon rendszeresen közöljük a térség időseknek szóló előadásait, klubprogramjait, rendezvényeit. Mert a kapcsolati háló nagyon fontos – a családi, baráti kapcsolatok, a kisebb és nagyobb közösségek szerepe. Lényeges az is, hogy a nyugdíjba lépés után is legyen célja, feladata az embernek; hogy használhassák a képességeiket, a megszerzett tudásukat.

Mint De Blasio Antonio kiemelte, magyar részről a a nyugdíjasok munkavállalásának igen kedvező adózási háttere aratott nagy sikert, ugyanakkor nekünk célszerű lenne például Lodztól átvenni azt a kéthetes egészségmegőrzési programot, melyet minden évben megrendeznek a 60 felettieknek, előadásokkal, szűrésekkel, programokkal. 

Öröm az ürömben 

A kiválasztott négy város azontúl, hogy a „visegrádi négyek” országait jelképezi, egyben mind tagja a WHO (Egészségügyi Világszervezet) Egészséges Városok Hálózatának is – ezen belül a magyar hálózat egyébként 25 tagvárost számlál, melyből 9 a határon túl található. Ha pedig az időskorúakat illetően a számok mögé nézünk, mind Magyarország, mind Pécs kifejezetten jól teljesít az összevetésben. Brnóban és Lódzban a 60 év felettiek aránya 27 valamint 29,2 százalék, míg az országos átlag 16 és 21,9 százalék. Pécsett és Dunaszerdahelyen pedig a 65 év felettiek aránya 20,7 továbbá 20,8 százalék, míg az országos érték 19,9 valamint 17,05 százalék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!