Élnek a hagyományok

2023.06.01. 15:00

Támogatják a kovácsoltvas kapuk felújítását Újpetrén

Sváb Kovácsoltvas Kapu Mentő programot indított az Újpetrei Német Nemzetiségi Önkormányzat, melynek keretében évente két kapu felújítását tudják támogatni, kapunként 80 ezer forinttal.

Zs. K.

Régert Brigitta, a község alpolgármestere, az Újpetrei Német Önkormányzat tagja elmondta, szeretnék, ha megmaradnának a településen ezek a kapuk, amelyek szorosan kötődnek a svábsághoz, a sváb hagyományokhoz. Újpetrén közel harminc ingatlanon van még ilyen kapu, és a felhívást tevők nagyon örültek, hogy a tulajdonosok részéről nagy volt az érdeklődés a program iránt. Ezúttal két, a Kossuth utcában (Újpetre főutcája) található ingatlan kapuja újulhat meg július végéig. 

A támogatásnak nagyon örültek a lakók, hiszen kisebb javítás esetén ez az összeg akár az anyagköltséget fedezheti, de nagyobb munkák esetén is nagy segítséget jelent a költségek csökkentésében. 

Régert Brigitta elmondta, ha lesz az Újpetrei Német Önkormányzatnak lehetősége, akkor ősszel újra tesznek egy hasonló felhívást. A kapu mentő programhoz az Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott, ők a felújítás lebonyolításában nyújtanak segítséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!