Ez nagyot szólt

2023.06.03. 14:00

Tíz év házasság után, több mint 400 vendég előtt mondták ki az igent

Zs. K.

Több mint 400 fős násznéppel tartottak sváb lakodalmat a pünkösdi hétvégén Véménden. András és Nikoletta már tíz éve házasok, és három közös gyermekük is van. Amikor hivatalosan összekötötték az életüket, akkor csak a polgári esküvőt tartották meg, most viszont szerették volna a rokonok, barátok és ismerősök körében megtenni az egyházi fogadalmat és megtartani a lakodalmat, a sváb hagyományok szerint.

Véménden és a környező falvakban egyébként nem ritka a nagy, többszáz fős lakodalom, a helyi sportcsarnok kiválóan alkalmas ilyen nagy létszám befogadására.

– Rengeteg segítséget kaptunk a helyiektől, a barátainktól, mindenki azt nézte, hogy miben tud segíteni, aminek nagyon örültünk, és úgy gondolom, mindenki élvezte a bulit. Azokat az embereket, akiket szeretünk, azokkal együtt szerettünk volna ünnepelni, illetve megadni nekik a lehetőséget, hogy ők is találkozzanak, és ne az legyen, ami szokott, hogy már csak temetésen találkozunk, akkor futunk össze a rég nem látott ismerősökkel. Most ünnepélyes keretek között tudtunk együtt lenni 

– mesélte a férj. A lakodalomra az ország szinte minden pontjáról és több országból érkeztek vendégek.

Már pénteken az előkészületeknél volt egy vacsora, ahol 100-120 liter sör el is fogyott el. A vacsora felszolgálása, a terem dekorálása is a barátoknak köszönhető, közülük 8-10-en látták el a vőfélyi feladatokat, az idősebb asszonyok pedig már pénteken reggeltől nyújtották a rétest.

Szombaton a házaspár házától a Véméndi Fúvószenekar kísérte a nászépet a templomhoz, ahol a férj operaénekes barátja szervezésében egy vonósnégyes előadása várta a párt. Magyar és német dalok csendültek fel a Véméndi Vegyeskar, a Wemender Männerchor, (véméndi férfikar) előadásában, ezen kívül játszottak a véméndi gitárosok is. Meghitt, ünnepélyes szertartás volt magyar és német nyelvű szentmisével, a pár pedig – tíz év házassággal a hátuk mögött – Isten színe előtt is kimondta az igent, és hogy szeretik egymást.

A lakodalmas szokások szerint a násznép hazakísérte a házaspárt, ahol a párnak fát kellett fűrészelni, és egymás lábát is meg kellett mosni egy hideg vizes (sörrel habosított) tálban. Szivacs helyett kővel. A feleség cipője fölkerült a háztetőre, férj lábbelije pedig a túlsó szomszéd házának tetején landolt.

Este hagyományos lakodalmas menüt kaptak a vendégek, és éjszakába nyúlóan tartott a bál a sportcsarnokban. A feleség kérésére szelfipontot is kialakítottak, így a vendégek különböző bolondos kiegészítőkkel tudtak fotózkodni, amelynek hatalmas sikere volt. A pár barátai a bál alatt, kint a söntésnél diszkózenét adtak, ennek köszönhetően két tánctér is volt, két különböző stílusú zenével.

Vasárnap természetesen a morzsaparti sem maradt el, amely az ételek és italok elfogyasztásával szintén estig kitartott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!