Tapasztalatok

2023.09.23. 16:39

Csalók verik át a tűzifát vásárlókat

Itt a tűzifavásárlás szezonja – a hatóság tapasztalatai szerint interneten és szórólapokon is vannak, akik valósnak tűnő azonosítókkal hirdetnek fát, átverve a vásárlókat.

Wald Kata

Fotó: Makovics Kornél MK

Volt, hogy a szórólapon EUTR-azonosítóval, nevekkel, telefonszámokkal, a hatóságinál minimálisan magasabb árakkal és évtizedes tűzifa-kereskedelmi tevékenységre való hivatkozással próbálták megnyerni a vásárlók bizalmát. Amikor azonban az árut házhoz szállították, annak mennyisége kevesebb volt, mint amiben korábban megegyeztek. A hatósági próbavásárlást követően kiderült: a szórólapokon olvasható azonosítók mind hamisak voltak. A csalók adatai felkerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jogszerűtlen hirdetéseinek sorába. 

Tűzifa vásárlása előtt érdemes ezt böngészni, mert az ellenőrzések során jogszerűtlennek bizonyult hirdetésekben és weboldalakon található EUTR technikai azonosító számokat, telefonszámokat és weboldal címeket is közzéteszi honlapján a hivatal. A meggyőzőnek ítélt hirdetéseket is célszerű gondosan ellenőrizni. – Ha valaki valótlan adatot talál a hirdetésben, jelezheti a hatóságnak, ha pedig a kiszállítás során kezd a vevő csalásra gyanakodni, utasítsa vissza a tűzifa átvételét – tanácsolja a hivatal.

Fontos, hogy tűzifát csak szállítójeggyel együtt vegyünk át, és ismeretlen hirdetőnek előre soha ne utaljunk pénzt! Akkor pedig különösen óvatosnak kell lenni, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást.

– Ha valaki úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett, őrizze meg az eladótól kapott minden bizonylatot, jegyezze fel a vásárlással kapcsolatos összes információt és írja meg panaszát a hatóságnak ([email protected]) – javasolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában