Kirándulóhely

2024.03.05. 08:00

Metszik a fákat a malomvölgyi parkerdőben

Bama.hu

Mintegy hatvan évvel ezelőtt ültették azokat a nemesnyarakat, melyek Pécs egyik legkedveltebb kirándulóhelyét díszítik. Az idő múlásával ezek a fák elöregedtek, lombkoronájuk kigyérült, ágaik száradásnak indultak. Jellemző, hogy öreg korukra gyökereik meg­gyengülnek, ágaikban és tövükben korhadásnak indulhatnak, ami veszélyezteti stabilitásukat és biztonságukat. 

A BIOKOM NKft., mint a terület kezelője szakértők segítségével bevizsgáltatta a fákat. A faállapot-felmérés eredményeként megállapítást nyert, hogy az elöregedés következtében kedvezőtlen élettani folyamatok indultak el a fákban. Az ágszáradás és a korona kigyérülése szabad szemmel is észrevehető, míg a műszaki vizsgálatok különféle mértékű tőkorhadást mutattak ki a fákban, valamint a gyökerek jelentős mértékben meggyengültek.
A vizsgálatok alapján a fák megmetszése mellett döntöttek, hogy megelőzzék a letörő ágak okozta balesetveszélyt és meghosszabbítsák a fák élettartamát. A metszés idején kérik, hogy a kirándulók közlekedjenek a területen a kihelyezett figyelmeztető táblákon előírtak betartása szerint.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!