Bama.hu videó

2024.07.10. 17:40

Századik születésnapján köszöntötték Anti bácsit - videó

Napra pontosan 100 éve, 1924. július 10-én született Világos Antal. Anti bácsit a jeles ünnepnapon a pécsi Pákolitz István Művelődési Házban köszöntötték.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Házi készítésű süteményekkel, gyümölccsel, pezsgővel, igazi terülj, terülj asztalkámmal várták a művelődési házban Világos Antalt. Az idős úr lánya kíséretében érkezett meg, nagy mosollyal. Itt most mindenki Anti bácsit ünnepelte, ugyanis betöltötte a 100. életévét. Habár, többen is megjegyezték: „20-30 évet simán letagadhatna!”

Anti bácsit Traj Ferenc is köszöntötte 
Fotó: Laufer László

Szolnok Borbála, a Bányász Demokratikus Szövetség meszesi alapszervezetének elnöke köszöntötte az ünneplőket és első sorban a születésnapost. Majd a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete képviseletében Beőthy-Fehér Szabolcs nemzetközi titkár, tanácsos osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

– Szakszervezetünk 1913-ban alakult, amikor Anti bácsi született, már 11 éves volt. Mindig fontos volt számunkra, hogy köszöntsük tagjainkat, elismerjük azt a hűséget, melyet több évtizedeken keresztül szakszervezetünkért tett és építette a közösségeket, ápolta a bányászhagyományokat és egyben tartotta azt a csapatot, amely meghatározza az ágazat, a bányászat és a bányásznyugdíjasok mindennapjait. Így a mai ünnepeltnek is kívánok jó egészséget, erőt és jó szerencsét!

 – ismertette Beőthy-Fehér Szabolcs.

Aztán jöhetett is a torta, melyen az ünnepelt elfújta a gyertyákat, majd az eseményen résztvevők meg is kóstolhatták a finomságot. 

Anti bácsi életéről lánya, Nóra mesélt. Mint mondta, az édesapja Pécsbányán gyerekeskedett

– Villanyszerelőnek tanult, majd a szakmunkásképző befejezése után a MÁV-hoz ment dolgozni 1942-1956-ig, ahol baleset érte. Bányászcsaládból származik, az édesapja is a szénbányáknál dolgozott, így egyértelmű volt, hogy ő is a bányához megy dolgozni. A villamosüzem állományában, Széchenyi aknán kapott elektrikusi állást. Munkahelyére mindig motorral járt. 1945-óta tagja a bányász szakszervezetnek. 1949-ben megnősült, egy lánya van. 1984-ben ment nyugdíjba

 – fogalmazott gyermeke.

Végezetül azt is megtudhattuk, hogy Anti bácsi nyugdíjas éveit kertjében, szőlőültetvényében tölti, amíg tud ott tevékenykedik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!