2024.11.03. 11:21
A liszt is lehet ártalmas az egészségre
A liszt is lehet ártalmas az egészségre - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója szerint egy átfogó felmérésben a vizsgált búza-, rozs- és tönkölylisztek döntő többségében kimutatták az E. coli baktériumot. Ezek bélrendszeri gyulladást és más súlyos szövődményeket, például vesekárosodást okozhatnak.
A liszttel óvatosan kell bánni
A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet ezért a szokásos konyhai higiéniai szabályok betartásán túl azt tanácsolja, hogy soha ne fogyasszunk tésztát nyersen. Fontos az is, hogy miután liszttel dolgoztunk, mindig alaposan mossunk kezet. Kerülni kell továbbá a liszt és a közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek érintkezését, ennek érdekében használjunk különböző deszkákat, tányérokat, tálakat, keverőedényeket. Az intézet tanácsai szerint a liszttel való érintkezés után a felületeket, az edényeket és a konyhai eszközöket is alaposan meg kell tisztítani mosogatószerrel. Fontos tudni, hogy a baktérium a sütés vagy főzés során elpusztul, de tésztává kevert liszt esetében ehhez legalább két percig 70 °C-os maghőmérséklet szükséges.