Pálinkafesztivál

2024.11.13. 14:22

Ellepi a pálinka Baranyát, még a németek is hozzák a saját főzésű párlatot

November 16-án startol harmadik alkalommal a nagysikerű program Szentlőrincen. Este hatkor veszi kezdetét ugyanis a III. Nemzetközi méz-, pálinka- és párlatfesztivál, amelyre idén rekordszámú pálinkafőző jelentkezett. Mutatjuk, mire számíthatunk az idei pálinkafesztivál során.

A régió egyik legkülönlegesebb gasztronómiai eseménye 2022-ben indult el, s azóta egyre növekvő népszerűségnek örvend. A szentlőrinci pálinkafesztivál célja, hogy teret adjon a pálinkafőzőknek bemutatni termékeiket, s felhívja a figyelmet a magyar kultúrában meghatározó szerepet játszó pálinka magas színvonalú készítésére. Idén november 16-án 18 órátol kerül sor a programra a szentlőrinci sportcsarnokban.

pálinka, pálinkafesztivál
A pálinka ismét főszerepet kap a szentlőrinci pálinkafesztivál során.
Forrás:   MW

A program fő szervezője, Győrvári Márk, a Brantner-Koncz Műemlékház Működését Támogató Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, idén rekordszámú minta érkezett a pálinkafesztiválra, ezek idén is minősítésben részesülnek.
Kilenc országból jönnek párlatfőzők az idei évben, többek között Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Románia területéről is, sőt, még Németországból is kiváló minták érkeztek. 

 

A pálinka mellett a mézeket is minősítik

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is mézverseny társul a pálinkamustrához, a különböző mézeket is minősítik, valamint Mézkirálynőt választanak.
A program látványos ceremóniával veszi kezdetét, ahol bevonul a Mézkirálynő a Lovagrendek kíséretében, fanfárok zengése közepette. Ünnepi köszöntőt mond majd Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Dr. Feldman Zsolt agrárminiszter-helyettes. A város polgármestere és a mézkirálynő is szóhoz jut majd, hogy megnyissák az estét, és kifejezzék a magyar méz- és pálinkatermelői hagyományok iránti tiszteletüket.

Pálinka vagy párlat?

A Pálinka Nemzeti Tanács hívta fel a figyelmünket a pálinkatörvényben megfogalmazottakra. Igen, mert ilyen is van!

Az EU-nál bejegyzett „pálinka” földrajzi árujelzőt, mint megnevezést a vonatkozó Műszaki dokumentáció (Termékleírás) alapján kizárólag erre a termékre lehet használni: „A pálinka Magyarországon termett, húsos, magozott vagy mag nélküli, ill. bogyós gyümölcsből - ideértve a gyümölcsvelőt is – Magyarországon készített és palackozott gyümölcspárlat.”

„Az érintett földrajzi terület meghatározása: A pálinka kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készíthető, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon végezték. Kizárólag kajszibarackból (Prunus Armeniaca L.) készített párlat esetében lehetőség van a Barackpálinka megnevezés használatára Ausztria, Alsóausztria, Burgenland, Stájerország és Bécs tartományában.”
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában