2024.12.01. 11:00
A fagyasztott áru csomagolása nem lehet sérült
A mélyhűtő falán, vagy az élelmiszer csomagolásán lévő jégréteg gyanúra adhat okot. A fagyasztott árukkal is vigyázni kell.
A friss zöldségek és gyümölcsök választéka télen egyre csökken, ilyenkor kerülnek elő a fagyasztott termékek. Ezek felhasználása azonban kellő körültekintést igényel, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A fagyasztott áru kerüljön utoljára a kosárba
Az egyik legfontosabb szabály, hogy a vásárlás során mindig a hűtött és mirelit termékek kerüljenek utoljára a kosárba. Az is nagyon fontos, hogy a hűtőpultból kiválasztott áru csomagolása sértetlen és bontatlan legyen. Ha a zacskóban levő élelmiszer alakja elváltozott, vagy tömbszerű, az arról árulkodhat, hogy egyszer már a termék felolvadt, majd azt újból lefagyasztották. Ennek vásárlása kerülendő. - A mélyhűtő falán vagy az élelmiszerek csomagolásán látható jégréteg ugyancsak gyanúra adhat okot - emeli ki a Nébih. A minőségmegőrzési időre vonatkozó dátum fontos, hogy jól olvasható legyen, és a csomagoláson feltüntetett, a gyártó által javasolt módon szabad csak felhasználni a terméket. Azaz sok esetben nem elegendő csak felolvasztani, hanem hőkezelni, azaz főzni, vagy sütni is szükséges.
Fontos tudni, hogy az egyszer felengedett élelmiszert újra fagyasztani nem szabad, mert felolvadáskor a romlást okozó vagy kórokozó mikroorganizmusok szaporodásnak indulhatnak. A hűtőszekrény és a fagyasztó tisztaságára is mindig figyelni kell. Fontos, hogy a mélyhűtő rendszeresen le legyen engedve és ki legyen takarítva. Ez a megfelelő higiéniát biztosítja, és segít abban is, hogy a készülék megfelelően hűtsön.