Bama.hu videó

2024.12.20. 13:20

Halat tessék! Venni nem, kóstolni viszont nagyon is lehetett (galéria és videó)

Nem kellett csalódniuk a résztvevőknek: venni ugyan nem lehetett halat, de – már az ünnepekre gondolva – kóstolni, finom elkészítési recepteket begyűjteni viszont minden mennyiségben tudtak az érdeklődők a népszerűsítő halas programon. A hal az esős idő ellenére is kelendő volt.

A baranyai halgazdaságokat népszerűsítő halpromóciót tartott pénteken délelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai szervezete a pécsi Kossuth téren, ahol finom, halból készült ételek kerültek terítékre. Rittlinger József, a NAK baranyai elnöke előzetesen elárulta, hogy ezúttal nem csak a legismertebb hazai halfogás, a halászlé kerül terítékre, hanem más, halból készült különlegességek is. És a szervezők be is váltották az ígéretüket, hiszen a kínálatban füstölt és savanyított hal is szerepelt, a szép számú érdeklődő nagy-nagy örömére.

halat kínáltak a rendezvényen
Rittlinger József és Őri László ajánlotta a halat az érdeklődők figyelmébe
Fotó: Kovács Liliána

A rendezvény meghívottai voltak: dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Rittlinger József, a NAK Baranya vármegyei elnöke, Dr. Németh István, a MAHAL elnöke.

A halat most nemcsak a karácsony közeledte miatt ajánlották

Hírportálunk érdeklődésére dr. Őri László elárulta, hogy nagyon szívesen csatlakozott az agrárkamara kezdeményezéséhez, és örömmel fogadta, hogy a korábban promótált, méz, dinnye, eper és vadhús mellé most a hal is föliratkozott a sorba. Mint elmondta, jobb időpontot nem is lehetett volna találni a halételek népszerűsítésére, mint az ünnepek közeledtét, ebben az időpontban ugyanis az átlagosnál is fogékonyabbak az emberek a halfogyasztásra.

– A mai nap a halról szól, amiben Baranya nemcsak önellátó, hanem hazai nagyhatalomnak is számít vizes területeinek gazdagsága miatt. Folyóink mellett remek minőségű halgazdaságaink és horgászvizeink is táplálják ezt a hagyományt, aminek kapcsán elmondható, hogy halból van bőven, sőt, az ünnepek utánra is marad kínálat az igények kielégítésére

 – mondta Rittlinger József, aki elárulta, hogy maga is gyakran készít halételeket. – Én a vegyes halból készült halászlére esküszöm, aminek arányait 4 kiló pontyhoz hozzáadott fél kiló csuka adja. Mindig magam készítem elő a hozzávalókat, és a főzéshez saját előállítású paprikakrémet is használok.

A kamara elnöke a jelenlévőket a kóstoltatott ínyenc halfalatok némelyikének saját elkészítésére is buzdított.

– Az ecetes halat ki-ki saját maga is elkészítheti. Az alapot a savanyúság-készítés receptje adhatja, az egyedi fűszerezés lehetősége pedig roppant változatos. A füstölt halat pedig három napig kell fagymás, fokhagymás, borókabogyós (más bogyós termés, fűszernövény is választható) páclében tartani, és az így előkészített haldarabok egy napos 80 fokos meleg füstön kaphatják meg egyedi aromájukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában