Bama.hu videó

2024.12.14. 20:00

Összeállt a baranyaiak karácsonyi menüje! Te is szereted a krumplis halászlevet? (videó)

Kétségtelenül elérkeztünk a finishez, nyakunkon a 2024-es ünnepi időszak. Több háztartásban már összeállt a karácsonyi menü, de van, ahol még megy a fejtörés, hogy mi is kerüljön az asztalra az ünnep alkalmával.

A halászlé elengedhetetlen kelléke az ünnepnek

Fotó: MW

A baranyaiak ragaszkodnak a hagyományokhoz, de azért nyitottak az újdonságokra is, derül ki egy korábbi cikkünkből, ahol azt vizsgáltuk meg, hogy milyen típusú ételeket rendelnek leginkább házhoz a pécsiek. A magyaros konyha ízei nélkül a karácsonyi menü is elképzelhetetlen a háztartások többségében. 

karácsonyi menü
A karácsonyi menü sokaknál kocsonyát is tartalmaz 
Fotó: MW

Töltött káposzta nélkül nincs karácsonyi menü

Egy friss, országos kutatás szerint a legkedveltebb ünnepi főételek listáját a töltött káposzta, a desszertekét a bejgli vezeti. A Rama felmérésében nyilatkozók közel fele azt mondta, hogy ezek a fogások nem hiányozhatnak a karácsonyi menü összeállításakor. A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta az ünnepi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat is. 

Így döntöttek a szavazók 
Fotó: Rama
  • Természetesen mi nem hagyatkozunk csak és kizárólag mindenféle országos statisztikára, megkérdeztük olvasóinkat is, hogy náluk mi kerül majd az asztalra karácsonykor. 

Nem meglepő módon a hagyományos, ilyenkor teljesen megszokott felhozatal dominált a kommentelők között: rántott minden (hús, gomba, karfiol, pontypatkó, asztalfiók), halászlé (bajai, szegedi, baranyai, tolnai, krumplis), húsleves csirkéből, marhából, töltött káposzta és bejgli is szerepel a baranyaiak kedvenc ünnepi fogásai között. A töltött húsok és a különféle savanyúságok és saláták is elmaradhatatlan részei a karácsonynak. 

 

Megakadt a szemed a krumplis halászlén?

Messziről érezzük a ránk zúduló népharagot, pedig valóban létezik olyan hely Magyarországon, ahol krumplit főznek a halászlébe. A régi időkben gyakori volt, hogy a kevésbé tápanyag gazdag halakból készült halászlébe krumplit is tettek, hogy növeljék az étel kalóriatartalmát. 1932-ben Viski Károly etnográfus említi, hogy Tihanyban háromlábú cserépedényben főzik a halászlét, és krumplit is tesznek az alaplébe.

 

Mennyibe fáj pénztárcánknak a karácsonyi menü?

Az országos kutatásban a piszkos anyagiak mellett sem mentek el: a válaszadók fele 2000-5000 forint (egy főre) közötti összeggel kalkulál, de nem sokkal kisebb azok tábora sem, akik ennél magasabb értékkel számolnak. Ez az összeg a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de a többségük csak visszafogott költségemelkedést érez. 

 

A karácsonyi menü rendelés is népszerű lesz idén

Baranyában várhatóan sokkal többen rendelnek majd ételt az ünnepekre, mint eddig bármikor az évek során, ezzel rengeteg időt és munkát tudnak megspórolni. A vendéglátóhelyek külön hirdetési felületeket hoznak létre, amelyeken felhívják a vásárlók figyelmét, hogy akár karácsonyra is vesznek fel rendeléseket. Akadnak éttermek, akik külön karácsonyi ajánlatokkal is készülnek, a pécsi Bagolyvár Vendéglő például félkész ételeket is kiszállít az ünnepekre.

 

Készültünk egy recepttel olvasóinknak

Amennyiben még nem teljesen állt össze a fejedben minden ünnepi fogás, úgy próbálunk segíteni egy recepttel, amelynek elkészítését videóra is vettük. Amatőr, ügyetlen, szakszerűtlen, de lelkes konyhai tartalom az alábbiakban.

karácsonyi főzés
Jövőre vár minket a Séfek séfe! Addig azonban van még mit gyakorolni

A tragikomédia előtt kezdjünk a hozzávalókkal, nem lesz túl sok mindenre szükségünk: egy szép darab sertésszűz, egy darab húsos marhacsont, egy fej vöröshagyma, két sárgarépa, egy kis konzerv paradicsompüré, némi zellerszár és két deciliter vörösbor, amelyet úgy nyerünk, hogy kiöntünk egy nagyobb pohárba 4 decit, ebből kettőt a főzés közben jóízűen elkortyolgatunk. A körethez (étvágy szerint) néhány szem burgonyát főzünk, amelyből később püré készül. Bónusznak pedig egy kis gombamártást is összedobtunk, amelyhez félkiló fehér csiperkét, 2 dl fehérbort és 200 ml tejszínt használtunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában