2024.12.01. 09:43
Különleges besorolást kaptak ezek a helyi termékek
Újabb, a természettel összhangban készülő termékek, köztük lekvárok, hagyományos kovácsolt eszközök kapták meg idén a Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék Védjegyet. Sok a különleges köztük.
Fotó: Fehér Gábor
Nemrég zajlott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Védjegy idei pályázati felhívására benyújtott különleges kérelmek bírálata. Pályázni kézműves termékekkel, valamint feldolgozott növényi élelmiszerekkel lehetett, mint például: lekvár, szörp, gyógy-, fűszernövényekből készült termékek, méhészeti-, tej- vagy hústermékek.
A mintegy másfél évtizeddel ezelőtt létrejött védjegyre olyan termelők, kézművesek, gazdaságok pályázhattak, akik természetvédelmi oltalom alatt álló területeken végzik tevékenységüket.
A bíráló bizottság – Balogh Edina, Pádárné dr. Török Éva, Burján István, Salamon Balázs, Pintér Gergely – idén is különleges ötletekkel, kiváló minőségű termékekkel találkozott, melyek elkészítése a természettel összhangban történik.
A Duna-Dráva Nemzeti Park kiemelte, hogy az idei évtől a már meglévő termékek mellett újabb 21 terméken találkozhatnak a vásárlók a Nemzeti Parki Termék védjeggyel.
Valóban különleges termékek, íme:
Garamváriné Csanálosi Andrea: almalap aszalványából készült dióstekercs
Lukács Lóránt: meggylekvár, zölddió befőtt, körte chutney, füge lekvár, feketeszeder lekvár
Schmidt Ágnes: Just Berries eperlekvár, Just Berries málnalekvár, Just Berries szederlekvár,
Barocca-ribizlis élményital, Barocca-berry selection élményital
Kovács Péter hagyományos kovácsolt termékei: metszőkés, kacorkés, hagymaásó, verővas, sétafokos, szőlőcsákány, aszatoló, konyhabalta
Rosta Endre: hordható gyermekálarc, kicsi busóálarc ajándéktárgy