2024.12.28. 16:20
A mézet mikróban nem javasolt melegíteni
A karácsonyi sütés-főzés egyik alapvető kelléke a méz. Fontos tudni, hogy ha a méz kristályos, az nem a rossz minőség jele.
A méz természetes kristályosodása sokakat megtéveszt, többen azt hiszik, hogy a rossz minőséget jelöli.
A kikristályosodás nem a méz hibája
- A kristályosodás nem feltétlenül a méz hibája, hanem a nektárt adó növénytől és a méz cukorösszetételétől függő folyamat
- oszlatja el a kételyeket tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. - Például az akácméz világos, hígan folyós és kevésbé hajlamos a kristályosodásra, míg a napraforgóméz sötétebb és szinte teljesen kikristályosodik. Ha egy "akácméz" erősen kristályos, valószínűleg nagyobb arányban tartalmaz egyéb virágokból tartalmazó mézet - emeli ki a hivatal.
Ha pedig a méz nagyon bekristályosodott, enyhén érdemes melegíteni a fűtőtesten például. Mikróba, tűzhelyre tenni azonban nem javasolt, mert 40°C felett a méz beltartalmi tulajdonságai romlani kezdenek.