Fontos tudni

2024.12.28. 16:20

A mézet mikróban nem javasolt melegíteni

A karácsonyi sütés-főzés egyik alapvető kelléke a méz. Fontos tudni, hogy ha a méz kristályos, az nem a rossz minőség jele.

A méz természetes kristályosodása sokakat megtéveszt, többen azt hiszik, hogy a rossz minőséget jelöli.

méz mikróba
A méz kikristályosodása természetes folyamat
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: MW

A kikristályosodás nem a méz hibája

 - A kristályosodás nem feltétlenül a méz hibája, hanem a nektárt adó növénytől és a méz cukorösszetételétől függő folyamat

 - oszlatja el a kételyeket tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. - Például az akácméz világos, hígan folyós és kevésbé hajlamos a kristályosodásra, míg a napraforgóméz sötétebb és szinte teljesen kikristályosodik. Ha egy "akácméz" erősen kristályos, valószínűleg nagyobb arányban tartalmaz egyéb virágokból tartalmazó mézet - emeli ki a hivatal. 

Ha pedig a méz nagyon bekristályosodott, enyhén érdemes melegíteni a fűtőtesten például. Mikróba, tűzhelyre tenni azonban nem javasolt, mert 40°C felett a méz beltartalmi tulajdonságai romlani kezdenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában