Van még remény!

2024.12.18. 07:00

Ünnepi fogás: ennyiért vehetünk halat Pécsen

Az ünnepi halételekben gondolkodók ezekben a napokban szembesülnek a realitással: minden biztató előzetes prognózis ellenére, még drágán sem lehet könnyen friss halhoz jutni a karácsony közeledtével. Pedig nem kevesen vannak olyanok, akik komoly áldozatot hoznának az ünnepi halételek biztosítása érdekében.

Fotó: MW

Mi más vezethetné a halboltok, a piaci halas pultok előtt sorba állókat, mint annak a küldetésnek a teljesítése, hogy ünnepi halételek kerüljenek a karácsonyi asztalra. Nos, a kihívás nem kicsi, amit jól mutat, hogy kedden délelőtt már a boltba jutásért is sorba álltak az érdeklődők a pécsi Nagy Lajos király úti halüzlet előtt. Kicsit távolabb, a vásárcsarnokban is a leghosszabb sor a halas pult előtt alakult ki.

sokan keresik a halat a napokban az ünnepi halételek érdekében
Az ünnepi halételek jellemzően pontyból készülnek
Fotó: MW / Forrás:   MW

– Még tegnap is kimentünk a fiammal a tóra, hogy friss pontyból főzhessük a karácsonyi halászlevet, de úgy tűnik, már elvermeltek a halak télire, szemernyi kapásunk sem volt – mondta utóbbi helyszínen egy idősebb pécsi férfi, aki bevallotta, kicsit szégyenli is magát amiatt, hogy nem tudta biztosítani a családnak az ünnepi asztalra valót. Így maradt a vásárlás.

Az ünnepi halételekért sokan folytatnak közelharcot a napokban

Jó hír, hogy - különösen a korai órákban - a halüzletekben és a piacokon is van hal. A leginkább a filézett és a szeletelt pontyot keresik - ezek ára 4900-5000, illetve 4200-4300 forint körül mozog, a választékot az elcsíphető nemes halakon túl általában a filézett afrikai harcsa egészíti ki. Utóbbi ára szintén 4500-5000 forint között alakul.

A beszerzés bizonytalansága miatt sokan nem szívesen hagyják az utolsó pillanatra a hal alapanyag beszerzését, ugyanakkor, aki idejében megvásárolja a hozzávalót, az máris egy másik kihívással találja magát szemben. Mégpedig azzal, hogy hogyan tárolja az ünnepi asztalra szánt halat annak érdekében, hogy a halvacsora végül ne a kukában kössön ki. Ismert ugyanis a hal korlátozott eltarthatósága legyen szó az elkészítés előtti időszakról, vagy az első tálalás utániról.

A „tragédia” elkerülése érdekében összegyűjtöttünk néhány megszívlelendő jótanácsot: a hozzáértők ajánlása szerint a nyers húsokat – beleértve a halat is – a hűtő legalsó polcán érdemes tárolni a többi alapanyagtól elkülönítve, ezzel megelőzve a keresztszennyeződést. A megvásárolt nyers halak, attól függően, hogy növényevők, vagy ragadozók-e, alacsony, 0-2 fok közötti hőmérsékleten 3-4, illetve 7-10 napig is eltarthatók. A lefagyasztott hal felhasználását sem ajánlott néhány hétnél tovább halogatni, ennek maximális idejét 4-5 hónapban állapították meg a hozzáértők.

Ha azt szeretnénk, hogy a gondosan elkészített ünnepi ételek - különösen igaz ez a halból készült fogásokra - a lehető leghosszabb ideig fogyaszthatók maradjanak, az elkészült fogásokat 2 órán belül tegyük hűtőszekrénybe. Így nem csak a fogyaszthatósági idejüket növeljük meg, de csökkenthetjük az élelmiszerbiztonsági kockázatot is. A hasznosítás időbeli hosszabbítását ugyancsak lefagyasztással oldhatjuk meg, azonban a halételeknél ennek is korlátos az időtartama.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában