2025.01.28. 18:10
Disznóvágás: véres, de vicces események (galéria)
Akkor döntöttem el, hogy legalább elmesélem a gyerekeimnek, hogy mi az a disznóvágás, amikor alsó tagozatos korukban egyszer a családi asztalnál ülve megkérdezték, hogy miből van a rántott hús. Városi gyerekként addig ugyanis nem is hallottak olyasmiről, hogy disznóvágás, csirkekopasztás.
Disznóvágás. Az én korosztályomnak gyerekként még természetes volt ez az esemény falun. Én még láthattam öregapámat úgy csúszni a disznó mögött a havon, mintha vízisíelne. Láthattam, ahogy a kimúlt állatot szalmával terítették be, és pörkölték le róla a szőrt, tisztították le a bőrét. És láthattam, ahogy az áldozatot felakasztották a rémfára, ahol a böllér mértani pontossággal végezte a dolgát, vágta és szortírozta a húsokat, a levágott állat egyéb részeit.

Fotó: Laufer L. / Forrás: MW
Vidéken még csak-csak, de a városi ember számára csak mélyen a zsebbe nyúlva élhető meg az élmény, kóstolható meg a számos hagyományos falat, a sült vér, az abált szalonna, vagy a frissen kisütött kolbász és töpörtyű.
Felejthetetlen ízek és élmények
Fotók: Laufer LászlóA régi disznóvágás történetei máig itt keringenek közöttünk
Laufer László fotóriporter kollégám képei egyaránt adtak ízelítőt a vidéki autentikus disznóvágásokról, majd az utóbbi évtizedekben divatossá váló látványeseményekről is. Mindkét kategóriából származhatnak felejthetetlen élmények, keringhetnek vicces történetek. Múltidéző rovatunk keretében utóbbiból osztunk meg egyet, amiben jeles fiatal kollégánk lehetett részese egy igazi falusi vágásnak. Rá bízták a kulcsfeladatot, hogy a disznó hasa alatt átnyúlva, a túlsó lábát kirántva felborítsa az áldozatot. Nos lelkes gyakornokunk mindent az elmondottak szerint hajtott végre, ám a disznóé helyett a késsel a kezében álló böllér lábát rántotta ki. A többit elképzelheti mindenki...