Figyeljünk

2025.01.26. 15:00

Háziasszonyok, figyelem! Súlyos fertőzést terjeszthet a vágódeszka!

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Hananeko_Studio

– A konyhai vágódeszka nemcsak egy praktikus konyhai eszköz, hanem kulcsszereplő az élelmiszer-biztonságban is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Nagyon fontos tudnivaló, hogy a nyers húsokhoz, halakhoz és a zöldségekhez, vagy készételekhez külön-külön vágódeszkát kell használni. Így kerülhető el, hogy a baktériumok egyik alapanyagról a másikra kerüljenek.

Fontos az eszközök tisztán tartása is – a vágódeszkát használat után mindig el kell mosni forró vízzel és mosogatószerrel. Időnként pedig javasolt ecetes vízzel vagy citromlével fertőtleníteni. A Nébih tanácsaiban arra is figyelmeztet, hogy ha a vágódeszkán mély karcolások, repedések jelennek meg, akkor le kell cserélni, mert ezek a mélyedések kiváló búvóhelyek lehetnek a baktériumok számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában