2025.01.26. 15:00
Háziasszonyok, figyelem! Súlyos fertőzést terjeszthet a vágódeszka!

Illusztráció
Forrás: Shutterstock
Fotó: Hananeko_Studio
– A konyhai vágódeszka nemcsak egy praktikus konyhai eszköz, hanem kulcsszereplő az élelmiszer-biztonságban is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Nagyon fontos tudnivaló, hogy a nyers húsokhoz, halakhoz és a zöldségekhez, vagy készételekhez külön-külön vágódeszkát kell használni. Így kerülhető el, hogy a baktériumok egyik alapanyagról a másikra kerüljenek.
Fontos az eszközök tisztán tartása is – a vágódeszkát használat után mindig el kell mosni forró vízzel és mosogatószerrel. Időnként pedig javasolt ecetes vízzel vagy citromlével fertőtleníteni. A Nébih tanácsaiban arra is figyelmeztet, hogy ha a vágódeszkán mély karcolások, repedések jelennek meg, akkor le kell cserélni, mert ezek a mélyedések kiváló búvóhelyek lehetnek a baktériumok számára.
