2025.01.25. 07:00
Hihetetlen, de igaz: hamarosan zöldbe borul a Mecsek!
Közel a tavasz, ezt jelzi, hogy a hóvirágok már megjelentek a Mecseken. Ha az időjárás enyhe marad, egy-két héten belül az első medvehagyma levélkék is várhatóan előbújnak.

Fotó: Löffler Péter
Hamarosan berobban a medvehagyma-szezon. Egyelőre a jellegzetes fokhagymaillatú gyógynövény zöld levélkéi még nem bújtak elő, de a növényvédelemmel foglalkozó szakemberek véleménye szerint, ha a csütörtökihez hasonlóan enyhe marad az időjárás - amire az előrejelzések szerint van is kilátás - , akkor egy-két hét múlva már láthatóak lesznek a Mecseken szórványosan az első kis hajtások.

Fotó: Löffler Péter / Forrás: MW
A tavasz hírnökeként jegyzett, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény növekedése alapvetően március körül indul, de a folyamatosan változó klimatikus viszonyok miatti enyhe telek eredményeként az utóbbi években már január vége felé elkezdenek előbújni a levelek.
A Mecsekerdő Zrt. honlapján fellelhető információk szerint a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kg gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően. - Fontos tudni, hogy a társaság védett természeti területre nem ad ki medvehagyma gyűjtési engedélyt - emelik ki.
A hóvirág pedig idén is megelőzte a medvehagymát - a fehér színű virágok már megjelentek a hegyoldalon. Ennek szedése viszont tilos - a növény 2005 óta az európai uniós védettséget élvező fajok között szerepel, egy kisebb csokor is jelentős büntetést von maga után.
A medvehagyma jót tesz az egészségnek
A medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai rendkívül sokrétűek: értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt segítője. A gyógynövény fiatal leveleit és hagymáját gyógyászati célokra is használják, előnyös hatása, hogy fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Mindemellett vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása is közismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenállóképességét.
A medvehagymás pogácsa sokak kedvence, elkészítése is egyszerű
- A medvehagymás pogácsa elkészítéséhez a 3 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. 50 dkg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolunk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd 2 tojássárgáját, 1 dl tejfölt és sót. Félkemény tésztává dolgozzuk ki, amit konyharuhával letakarva, fél órát meleg helyen pihentetünk.
- Közben egy csokor medvehagymát megmosunk, lecsepegtetjük, a vastag szárakat kiválogatjuk, a többit vékony csíkokra vágjuk.
- A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe, majd egymásra hajtva újabb 20 percig langyos helyen pihentetjük, kelesztjük.
- Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Az előbbi módon ismét felcsavarjuk, majd óvatosan ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
- A pogácsákat megkenjük felvert tojással, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, majd még 10 percet pihentetjük.
- Ezt követően 175 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.