2025.01.12. 10:30
Tisztaság nélkül nincs biztonság a konyhában
Az újév remek alkalom arra, hogy a konyhai szokásaink is megújuljanak. – Az élelmiszerbiztonság a konyhában a legfontosabb, ennek az alapja a tisztaság – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az élelmiszerbiztonság a konyhában a legfontosabb, ennek az alapja a tisztaság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint az újév remek alkalom arra, hogy a konyhai szokásaink is megújuljanak.

Forrás: MW
Legfontosabb a tisztaság
– Legfontosabb a tisztaság. A hűtőben is célszerű időnként alaposan áttörölni a polcokat, és a hűtő hőmérsékleté is ajánlott ellenőrizni. Ugyanígy a benne tárolt élelmiszerek is gondos odafigyelést igényelnek – rendszeresen szükséges ellenőrizni a lejárati dátumokat, és ami lejárt fogyaszthatósági idejű, vagy gyanús, azt ki kell dobni.
Fontos az is, hogy a hűtőben külön tároljuk a nyers és a kész ételeket, így előzhető meg az esetleges keresztszennyeződés. A Nébih javaslata szerint a frissen készült, későbbi lejáratú élelmiszereket mindig tegyük hátrébb a hűtőben, a közeli lejáratú termékeket pedig előre, hogy minden időben elfogyjon.
A szilveszteri, vagy újévi buliból maradt ételeket pedig maximum 2-3 napig tároljuk a hűtőben, és alaposan melegítsük át fogyasztás előtt.
További élelmiszerbiztonsági tanács, hogy a konyhában az ételkészítést mindig kézmosás kell, hogy megelőzze, ezen kívül a nyers hús, vagy tojás érintése után is kezet kell mosni. – A nyers húsokhoz, zöldségekhez és kész ételekhez külön-külön vágódeszka szükséges. Mindezeken túl mindig ellenőrizni szükséges azt is, hogy a melegítést igénylő ételek megfelelő hőkezelést kapjanak – ezzel csökkenthető az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázata – hangsúlyozza a Nébih.