2025.02.19. 15:42
Tudod, hogy hol esznek Baranyában szajmókát?

A kép illusztráció
Forrás: Shutterstock
Fotó: La Famiglia
Errefelé a kolbászt még inkább szaláminak hívják, a szajmókába pedig, ami szintén jellegzetes sváb étel a disznóvágáskor, gyökérzöldséget, savanyú káposztát, burgonyát is töltöttek, majoránnával, köménnyel, szerecsendióval fűszerezve, sajátos helyi disznósajtot alkotva ezáltal. Ezek az ételek máig a legtökéletesebb kísérői Villány egykori legfontosabb vörösborának, amit portugieserből (a volt kékoportó) szűrtek a gazdák - így jellemzi a leírás Villány és környékének gasztronómiáját.
Villány gasztronómiája a baranyai konyhakultúra tipikus példája, jelentős sváb alapokkal, délszláv behatásokkal, magyarosra hangolva.