Ez nem kvíz

2025.02.19. 15:42

Tudod, hogy hol esznek Baranyában szajmókát?

Tudod, hogy hol esznek Baranyában szajmókát?

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: La Famiglia

Errefelé a kolbászt még inkább szaláminak hívják, a szajmókába pedig, ami szintén jellegzetes sváb étel a disznóvágáskor, gyökérzöldséget, savanyú káposztát, burgonyát is töltöttek, majoránnával, köménnyel, szerecsendióval fűszerezve, sajátos helyi disznósajtot alkotva ezáltal. Ezek az ételek máig a legtökéletesebb kísérői Villány egykori legfontosabb vörösborának, amit portugieserből (a volt kékoportó) szűrtek a gazdák - így jellemzi a leírás Villány és környékének gasztronómiáját.

Villány gasztronómiája a baranyai konyhakultúra tipikus példája, jelentős sváb alapokkal, délszláv behatásokkal, magyarosra hangolva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában