2025.03.16. 14:00
A vendég kritizál és nem hajlandó megfizetni a minőséget – állítja az egyik vendéglátóhely
A közelmúltban foglalkoztunk azzal, hogy Baranyában egyre kevesebb helyen tudunk Torkos Csütörtök alkalmával egy jót ebédelni. Az okokat kutatva felkerestük a Magyar Vendéglátók Ipartestületét, akik a partnereik közül jó pár vendéglátóhely véleményét kikérték a téma kapcsán.

Több étterem is bezárt a közelmúltban.
Forrás: MW/Illusztráció
Fotó: Ladóczki Balázs
Hol vannak már azok az idők, amikor Torkos Csütörtök napján 50%-os áron degeszre ehettük magunkat? A hagyomány kihalóban van Baranya vármegyében, ennek okainak próbáltunk utánajárni, ezért felkerestük a Magyar Vendéglátók Ipartestületét: kiderült, szinte minden vendéglátóhely azonos állásponton van.

Forrás: MW/Illusztráció
Nem éri meg egy vendéglátóhely számára egy ekkora kedvezmény
A testület által megszólaltatott összes vendéglátóhely egyetértett abban, hogy egy ekkora kedvezmény nem kifizetődő, de akadtak olyanok is, akik a vendégek részét is kiemelték abban, hogy nincs már Torkos Csütörtök.
- A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) több tagját is megszólaltatta az ügy kapcsán, elsőként egy olyan hely nyilatkozott, ahol még őrzik a hagyományt.
„Nálunk a Torkos Csütörtök egy tradíció, több évtizede megrendezzük ezt az eseményt. Az biztos, hogy a gazdasági környezet jelentősen megváltozott. Az alapanyagárak, a rezsiköltségek és a munkabérek emelkedése miatt egyre nehezebb gazdaságosan működtetni egy éttermet, így a korábbi években biztosított 50%-os kedvezmény már nem fenntartható. Az is igaz, hogy ez a mértékű kedvezmény nagyon csábító volt és túlterhelte az éttermeket. Szinte minden vendég egyszerre szeretett volna jönni hozzánk, viszont a befogadóképességünk korlátozott. Korábban a Torkos Csütörtök segített a forgalom növelésében a holtszezonban. Az idei évben mi két napra bővítjük ezt az alkalmat, megrendezzük március 6-án Torkos Csütörtököt és március 7-én Torkos Pénteket. 50% helyett, „csak” 30% kedvezményt biztosítunk az étlapon szereplő, illetve az elviteles ételek árából. Úgy gondolom, hogy már ez a 30% kedvezmény is csábító a vendégek számára, hogy kimozduljanak otthonról és eljöjjenek éttermünkbe egy finom ebédre, vacsorára. Emellett így elkerülhető a hatalmas vendégtömeg, ami eloszlik két napra. Ne felejtsük el, hogy megszűnt a Torkos Csütörtök kampánya a Magyar Turisztikai Ügynökségnél. A korábbi előd a Magyar Turizmus Zrt. támogatta az eseményt, komoly marketinget tett mellé. Talán fel lehet éleszteni a hagyományt egy kicsit több marketinggel.
Nem mindenki látja ennyire pozitívan a helyzetet
Az egyik étterem kiemelte a vendégek szerepét is, akik szerintük kritizálnak és elégedetlenkednek még akkor is, ha valamit jóval olcsóbban kapnak.
„Nincs még egy szakma, amely képes leárazni a munkáját 50%-kal. Feltételezi a vendég, ha feléért is oda tudjuk adni a szolgáltatásunkat akkor vajon mennyit kereshetünk rajta alap áron. A Torkos Csütörtökön a vendégek 90%-a olyan körből érkezik, akik egyébként soha nem hajlandóak megfizetni azt a minőséget, amit adunk. Elégedetlenkedik, kritizál és nem tud viselkedni a fele árért sem. Tartósan új vendéget nem képes bevonzani ez a kampány, kimondottan káros hatása van a szakma megítélésére. Mikor volt Mercedes fél áron? Mikor volt Rolex fél áron? Becsüljük meg és tiszteljük önmagunkat és a munkánkat! Az áralkuval a vendég elveszítheti a minőséghez való jogát. Kinek jó ez ? Torkos Csütörtök, már a neve is degradáló, lealacsonyító. Sajnálom, ezt sokan gondoljuk így!”
A többi megkérdezett étterem álláspontja is egyértelmű: a magas költségek miatt rendkívül veszteséges, és nem is építi a minőségi éttermi, gasztronómiai kultúrát.
Az elmúlt időszakban ilyen-olyan okokból több vendéglátóhely is bezárt vármegyénkben, az egyik ilyen a népszerű baranyai csárda, amelyről több ízben is beszámoltunk.