2025.04.05. 19:15
Gyomorvérzést okozhat ez a fűszer, csínján bánj vele!
Sokan nem is sejtik, hogy egy népszerű fűszer túlzott használata komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Az oregánó rendszeres vagy nagy mennyiségű fogyasztása irritálhatja a gyomrot, sőt, belső vérzést is okozhat.

Ha szerencsénk van frissen is vehetünk ebből a fűszerből a vásárcsarnokban, de azért vigyázzunk vele.
Forrás: MW
A fűszerek évszázadok óta szerves részei konyhánknak – fokozzák az ételek ízét, illatát, sőt, sok esetben még egészségügyi előnyökkel is bírnak. Mégis, ahogy az élet számos területén, itt is igaz: a mértékletesség kulcsfontosságú. A túlzott fűszerhasználat nemcsak az étel ízét ronthatja el, de bizonyos esetekben komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Gondoltad volna, hogy az oregánó akár gyomorvérzést is okozhat?

Forrás: MW
Belső vérzést okozhat az oregánó
Sokan nem is gondolnak bele, hogy a gyakran használt, közkedvelt fűszerek egy része – mint például a fekete bors vagy a szerecsendió – nagy mennyiségben irritálhatja a gyomrot, sőt, akár toxikus hatásokat is kiválthat. A szerecsendió például hallucinációkat, mérgezéses tüneteket okozhat, míg a fekete bors erősen irritálhatja a gyomornyálkahártyát. És ez még nem minden: léteznek olyan, általában ártalmatlannak vélt fűszerek is, amelyek hosszabb távon, rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztva hasonlóan káros hatásokat fejthetnek ki − számolt be róla a femcafe.hu. Ilyen például a vadmajoránna, vagy ismertebb nevén az oregánó.
Az oregánó világszerte kedvelt az olaszos ételek – pizzák, tészták, húsételek – fűszerezésében. Az alternatív gyógyászat is előszeretettel alkalmazza, mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokat tulajdonítanak neki. De amit sokan nem tudnak: az oregánó sem veszélytelen, ha túl gyakran vagy túl nagy mennyiségben használjuk.
Gyomorvérzés állhat elő
A vadmajoránna illóolajai – főként a karvakrol és a timol – kis adagban kedvező hatásúak lehetnek, viszont nagyobb dózisban gyomor- és bélrendszeri irritációt okozhatnak. Egyes kutatások szerint ezek a vegyületek véralvadásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami különösen problémás lehet azok számára, akik vérhígító gyógyszert szednek – a két hatás összeadódhat, növelve a belső vérzés kockázatát.
Ezen felül az oregánó fokozhatja a gyomorsav-termelést, ami savas reflux vagy gyomorfekély esetén kifejezetten káros lehet. Érzékenyebb egyéneknél az illóolajok allergiás reakciókat, hányingert, szédülést vagy bőrkiütéseket is kiválthatnak.
Összességében az oregánó valóban egy ízletes, sokoldalú és egészséges fűszer lehet – ha mértékkel használjuk. Ne feledjük: a természetes eredet nem jelent automatikusan veszélytelenséget. Érdemes tehát odafigyelni az adagolásra, főleg ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, emésztőrendszeri problémákkal küzd, vagy gyakran ízesíti vele az ételeit.