2025.04.07. 12:00
Undorító szokás a boltokban: ettől betegszünk meg!
A közelmúltban körbejártunk több olyan hétköznapi problémát, amely a boltokban fordulhat elő velünk. Arról azonban még nem esett szó, hogy a pékáru környékén milyen állapotok uralkodnak.

Illusztráció
Forrás: MW
A pékáru-részleg sokak számára a bevásárlás egyik legkedveltebb állomása: illatos, friss kenyerek, ropogós zsömlék, csábító péksütemények sorakoznak a polcokon. Mégis, amit sok vásárló rutinszerűen csinál, az nemcsak illetlen, hanem komoly higiéniai problémát is jelent: kézzel nyúlnak az árukhoz, mintha sajátjuk lenne, miközben a mögöttük jövők épp azt a kenyeret vinnék haza, amit előtte más össze-vissza tapogatott.

Rossz bolti szokás: pékáru minőség-ellenőrzés kézzel
Nem egyszer látni olyat, hogy valaki ahelyett, hogy használná a kihelyezett szedőlapátot, kézzel nyúlkál a péksütemény, pékáru közé, keresgélve a legropogósabbat vagy legpuhábbat. Sokszor nem is egyetlen darabot érintenek meg, hanem több zsömlét, kiflit, croissant-t is végignyomkodnak, mintha tesztelni szeretnék az állagát. Ez a gyakorlat még akkor is problémás lenne, ha kesztyűt viselnének – de a legtöbben már azt sem hajlandók felvenni, nemhogy betartani az alapvető higiéniai szabályokat.
Az áruházi kosarak és a bevásárlókocsik tisztasága hagy kívánni valót maga után. A témával a közelmúltban foglalkoztunk bővebben. A COVID-járvány óta pedig megtanulhattuk volna, hogy hatványozottan fontos a rendszeres fertőtlenítés és tisztítás.
A boltok mindent megtesznek a fertőzés és a járvány elleni védekezés érdekében
A bevásárlóközpontok (Lidl, Spar, Aldi, Tesco, Auchan stb.) ugyan igyekeznek megelőzni a hasonló viselkedést: kihelyezett szedőeszközök, egyszer használatos kesztyűk és kézfertőtlenítő pontok állnak a vásárlók rendelkezésére. Ezek használata viszont gyakran csak azokra korlátozódik, akik valóban figyelnek a tisztaságra – a többiek egyszerűen átsiklanak fölötte, mintha ezek létezése csupán ajánlás volna, nem pedig alapvető higiéniai elvárás.
„Táblákkal van jelezve, hogy kötelező a szedőeszközök használata. Több is ki van helyezve belőlük, ám mégis rengetegen elmulasztják ezt, sőt, a vásárlók zöme még akkor sem foglalkozik ezzel, ha személyesen hívjuk fel rá a figyelmet. Erre nincs megoldás, talán csak egy jó vaskos büntetés segítene” − fogalmazott egy bolti eladó, akit megkérdeztünk a tapasztalatairól.
Ez nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: egy kézzel végignyomogatott pékáru akár több emberen is „áthalad”, mielőtt valaki végül hazaviszi – vele együtt pedig az előző vásárlók összes baktériumát is.
„Csodálkozunk, ha tombolnak a járványok és két hetente beteg a gyermek: ettől betegszünk meg” − mondta el velős véleményét egy vásárló.
A HACCP előírások és a NÉBIH irányelvei szerint napi többszöri fertőtlenítés kötelező az élelmiszer szedőeszközök esetén, főleg csúcsidőszakok után, illetve ha az eszköz láthatóan szennyezett.
A gyakorlatban ez általában azt jelenti egy-egy bolt kapcsán:
- Minimum napi 2–3 alkalommal (pl. nyitás előtt, déli csúcs után, zárás előtt).
- Egyes boltokban műszakonként vagy akár óránként is cserélhetik/tisztíthatják, főleg nagy forgalmú helyeken.