Nem túl higiénikus

2025.04.07. 12:00

Undorító szokás a boltokban: ettől betegszünk meg!

A közelmúltban körbejártunk több olyan hétköznapi problémát, amely a boltokban fordulhat elő velünk. Arról azonban még nem esett szó, hogy a pékáru környékén milyen állapotok uralkodnak.

Undorító szokás a boltokban: ettől betegszünk meg!

Illusztráció

Forrás: MW

A pékáru-részleg sokak számára a bevásárlás egyik legkedveltebb állomása: illatos, friss kenyerek, ropogós zsömlék, csábító péksütemények sorakoznak a polcokon. Mégis, amit sok vásárló rutinszerűen csinál, az nemcsak illetlen, hanem komoly higiéniai problémát is jelent: kézzel nyúlnak az árukhoz, mintha sajátjuk lenne, miközben a mögöttük jövők épp azt a kenyeret vinnék haza, amit előtte más össze-vissza tapogatott. 

pékáru
A pékáru az a termék, amely minden vásárló kosárban megtalálható.

Rossz bolti szokás: pékáru minőség-ellenőrzés kézzel

Nem egyszer látni olyat, hogy valaki ahelyett, hogy használná a kihelyezett szedőlapátot, kézzel nyúlkál a péksütemény, pékáru közé, keresgélve a legropogósabbat vagy legpuhábbat. Sokszor nem is egyetlen darabot érintenek meg, hanem több zsömlét, kiflit, croissant-t is végignyomkodnak, mintha tesztelni szeretnék az állagát. Ez a gyakorlat még akkor is problémás lenne, ha kesztyűt viselnének – de a legtöbben már azt sem hajlandók felvenni, nemhogy betartani az alapvető higiéniai szabályokat.

Az áruházi kosarak és a bevásárlókocsik tisztasága hagy kívánni valót maga után. A témával a közelmúltban foglalkoztunk bővebben. A COVID-járvány óta pedig megtanulhattuk volna, hogy hatványozottan fontos a rendszeres fertőtlenítés és tisztítás. 

 

A boltok mindent megtesznek a fertőzés és a járvány elleni védekezés érdekében

A bevásárlóközpontok (Lidl, Spar, Aldi, Tesco, Auchan stb.) ugyan igyekeznek megelőzni a hasonló viselkedést: kihelyezett szedőeszközök, egyszer használatos kesztyűk és kézfertőtlenítő pontok állnak a vásárlók rendelkezésére. Ezek használata viszont gyakran csak azokra korlátozódik, akik valóban figyelnek a tisztaságra – a többiek egyszerűen átsiklanak fölötte, mintha ezek létezése csupán ajánlás volna, nem pedig alapvető higiéniai elvárás.

„Táblákkal van jelezve, hogy kötelező a szedőeszközök használata. Több is ki van helyezve belőlük, ám mégis rengetegen elmulasztják ezt, sőt, a vásárlók zöme még akkor sem foglalkozik ezzel, ha személyesen hívjuk fel rá a figyelmet. Erre nincs megoldás, talán csak egy jó vaskos büntetés segítene − fogalmazott egy bolti eladó, akit megkérdeztünk a tapasztalatairól.

Ez nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: egy kézzel végignyomogatott pékáru akár több emberen is „áthalad”, mielőtt valaki végül hazaviszi – vele együtt pedig az előző vásárlók összes baktériumát is.

„Csodálkozunk, ha tombolnak a járványok és két hetente beteg a gyermek: ettől betegszünk meg” − mondta el velős véleményét egy vásárló.

A HACCP előírások és a NÉBIH irányelvei szerint napi többszöri fertőtlenítés kötelező az élelmiszer szedőeszközök esetén, főleg csúcsidőszakok után, illetve ha az eszköz láthatóan szennyezett.

A gyakorlatban ez általában azt jelenti egy-egy bolt kapcsán:

  • Minimum napi 2–3 alkalommal (pl. nyitás előtt, déli csúcs után, zárás előtt).
  • Egyes boltokban műszakonként vagy akár óránként is cserélhetik/tisztíthatják, főleg nagy forgalmú helyeken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában