Legyünk észnél

2025.06.15. 10:00

Mindent a dinnyéről: Így ellenőrizd az érettséget és a frissességet a piacon

Hamarosan elárasztja a nyár legkedveltebb gyümölcse a piacokat. Már nem kell sokat várni, és indul a dinnyeszezon.

Mindent a dinnyéről: Így ellenőrizd az érettséget és a frissességet a piacon

Hamarosan beköszönt a dinnyeszezon - a fóliás sárgadinnye már kapható a piacokon, és a hazai görögdinnye is hamarosan beérik. Különféle módszerek léteznek arra, hogy a vásárló megállapítsa, kellőképpen érett -e a dinnye - a kopogtatás azonban nem feltétlenül célravezető, mert a kongó hang félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. 

dinnye piac
A hazai görögdinnye is hamarosan elérhető lesz a piacokon.
Forrás: MW

A dinnye érettségét a héj is megmutatja  

Vannak azonban olyan jelek, amelyekből kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére. A csíkos héjúak érettségét a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín jelzi. A tárolási körülményeket is érdemes vizsgálni a vásárlás előtt: a nagy rakásba halmozott dinnyék közül az alul lévők megsérülhetnek, és könnyen romlásnak indulhatnak. Ha a dinnyét tűző napon tárolják, az se ideális, mert a kánikulában felmelegedett gyümölcs gyorsabban megromlik. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az árusítás során a megfelelő élelmiszerbiztonság fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha például az árus felezve kínálja a dinnyét, nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása. 

Darabolva - azaz kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve - értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felületet, ahol a darabolás történik, minden újabb dinnye felvágása előtt tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is, és a kézmosás is kötelező - hívja fel a figyelmet a szabályokra a hatóság.

 Fontos tudni azt is, hogy a dinnyét csak felezni, vagy negyedelni szabad, és a felvágást követően azonnal be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába. Ha a hűtés nem megoldott, akkor a felvágott dinnyéket másnapra eltenni tilos. A fogyasztóvédelmi hatóság minden évben kiemelt figyelmet fordít az ellenőrzésre. 

Hazánkban egyébként továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. A Nébih ajánlása szerint azonban érdemes megkóstolni más fajtákat is: a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat, illetve belűeket, vagy a „magnélkülieket” is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában