2025.06.13. 16:38
Halpromóció: sorok kígyóztak az ínycsiklandó dunai halászléért a Kossuth téren (videó)
Péntek délelőtt kisebb tömeget hozott össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai szervezetének a Ma-Hallal közös legújabb ételpromóciója a Kossuth téren, ahol ez alkalommal a dunai halászlevet népszerűsítették. A siker nem maradt el, nem kis részben a dunai, azaz bajai stílusú hallevet készítő, amúgy csuka-specialista szakácsnak, Horváth Árpádnak.

A finom falatokra sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Löffler Péter
Nem sokkal délelőtt 11 óra előtt érkeztek meg a Kossuth térre a már messziről illatozó bográcsok, amik nem kevesebb mint 40 kiló baranyai, közelebbről csertői pontyból készült dunai halászlével voltak tele. Az agrárkamara baranyai szervezetének méltán népszerű ételpromóciós eseményei közül is kiemelkedett a pénteki, ugyanis már hosszú percekkel a szerénynek semmiképpen sem nevezhető adagok porciózása előtt tömött sorokba rendeződtek az emberek a finomságért.

Mint Rittlinger Józseftől, az agrárkamara baranyai elnökétől a helyszínen megtudtuk, ennek egyik oka, hogy a tavaly decemberi halpromóción, amelyen a helyi füstölt és ecetes halételeket népszerűsítettek, a közönség már jelezte, hogy igen szívesen venne egy halászlé kóstolót is. Így ez a nap is eljött. Az eseményre a kamara tájékoztató füzetekkel is készült, amelyek kiváló recepteken keresztül mutatják be a halak számtalan elkészítési módját – tette hozzá.
Nagy volt a siker - elkapkodták a halászleveket
Fotók: Löffler Péter
Így készül az igazi dunai halászlé
Horváth Árpád, a Püspökpusztai Csukapörköltfőző Verseny szervezője és ötletgazdája elmondta, hogy a pénteki eseményre szánt halászlé a legegyszerűbb módon öt hozzávaló: hal, ez esetben ponty, víz, só, paprika és hagyma felhasználásával készült. Az elkészítés módjával kapcsolatban kiemelte, hogy fontos, hogy lobogó tűz alatt készüljön, azaz hab alatt legyen.
– Azt szoktuk mondani, hogy az a jó halászlé, amelyik hab alatt készül, azaz nem látjuk, hogy mi fő benne – fogalmazott Horváth Árpád, aki megjegyezte azt is, hogy a Duna mentén több halat fogyasztanak az emberek, és ahogy távolodnak annak partjától egyre kevesebbet. A pénteki esemény deklarált célja, hogy ezen változtasson.
Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy Baranya nemcsak vadban, de halban is gazdag térsége az országnak.
– Fontos, hogy ez az ételfogyasztási szokásainkban is megjelenjen – tette hozzá Őri László, aki egyúttal a tudatosabb vásárlásra, a helyi termékek előnyben részesítésére buzdította hallgatóságát.