Baranyai körkép

2018.06.18. 20:00

A gombabetegségek megelőzése most a legsürgősebb feladat

Az elmúlt hetek csapadékos, meleg, párás időjárása kedvez a gombabetegségek kialakulásának a szántóföldeken, a szőlőben és a kiskertekben egyaránt, éppen ezért az egyik legfontosabb feladat a megfelelő védekezés, a betegség kialakulásának megelőzése.

H. Zs.

Egymást váltja a nagy eső és a perzselő napsütés az elmúlt két hétben, a párás melegben pedig a gombaferzőtés a gazdálkodók és a növények legnagyobb ellensége. Mint Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, egyelőre nem jeleztek sem a szőlőültetvényekről, sem a szántóföldekről gombás megbetegedéseket a gazdálkodók, azonban az időjárás miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a növényvédelemre. Az élelmezés-egészségügyi szabályok miatt nem növelhető az előírt határérték fölé a permetszerben alkalmazott dózis – ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mintavétellel szigorúan ellenőrzi –, ezért a legfontosabb a kezelések időpontjának pontos betartására, mert a legkisebb késlekedés, vagy az elmulasztott permetezés is komoly károkat okozhat a növényekben, illetve a termésben.

– Az árpa aratása a minap megkezdődött, ezeken a táblákon most a legfontosabb feladat a betakarítás. A repcénél is hasonló a helyzet, több gazda már megkezdte a betakarítást, itt sincs szükség növényvédelmi munkákra. A búza egészséges, már vágás közeli állapotban van ez a kalászos is, nem tapasztalhatók a gombabetegség jelei. Legfeljebb az eső, vagy nagy szél miatt megdőlt gabonában – ami nem tud átszellőzni, kiszáradni – jelenhet meg a fertőzés – mondta Rittlinger József.

A szakember elmondta, a következő hetek időjárásának függvényében kell alakítani például a napraforgó, vagy a burgonya esetében a növényvédelmi feladatokat, mert ha marad továbbra is a meleg-csapadékos idő, akkor meg kell ismételni a korábban már elvégzett növényvédelmi kezeléseket. A szőlő esetében fontos feladat az időben elvégzett hajtásválogatás, a szellőssé tett lombozatban csökken a gombás betegségek fellépésének a kockázata, illetve a növényvédőszer kijuttatása is egyszerűbb.

A kiskertet is megviseli az időjárás

A viharos erejű széllel párosuló zivatar, amelyet esetleg jégverés is kísér, elsősorban a növények hajtásvégein, a termésekben végezhet pusztítást. A hirtelen lezúduló csapadék, főleg a lejtős területeken nagymérvű eróziós kárt okozhat.

A vihar elmúltával a felszíni károk rendbetétele a legfontosabb. Ne felejtsük el, hogy a felső talajrétegben elvékonyodhat a humusz, így annak pótlásáról gondoskodni kell, szerves trágya, vegyes műtrágyák adagolásával. Következő feladatként a károsult hajtás, ág, termés maradványokat kell összegyűjteni.

A díszcserjék, gyümölcsfák károsult ágait vágjuk le, s a vágásfelületeket kenjük be sebtapasszal. A hajtásvégek eltávolítása azért is fontos, mert ezek után az „alvó rügyekből” megfelelő oldalhajtások képződhetnek, amelyek a cserje, a gyümölcsfa, szőlő kipusztulását megelőzik.

A sérülések következtében peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás betegségek károsíthatják a legyengült növényzetet, ezért fontos a permetezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!