PTE

2018.05.20. 15:55

Afrikai napokkal folytatódik az egyetemi tavasz

A Nemzetközi Tavasz Afrika hete egy unikális Angola Nappal veszi kezdetét. 

bama.hu

Angola első alkalommal mutatkozik be egyetemünk diákságának és városunk polgárainak. Május 22-én, 17 órakor angolai fotókból nyílik kiállítás Angola: A jövő országa címmel. 17.30-kor a Konferenciateremben vetítik le a Zinja, Angola királynője című filmet, amely az afrikai ország XVII. században élt legendás királynőjének izgalmas életútját követi nyomon (portugál nyelven, angol felirattal).

Akik végigülték a filmet és megéheztek, egy különleges angolai vacsora részesei lehetnek. Angola Nagykövetsége jóvoltából eredeti alapanyagokból, angolai szakácsok által, a filmvetítés ideje alatt elkészült finomságokat kóstolhatják meg.

Május 23-án egy rendhagyó előadással folytatódik az Afrika Napok: a Művészetek és Irodalom Házában 17.30-tól dr. Pécsi Ágnes tart előadást Az ókori Egyiptom új titkai avagy a piramisok a legújabb kutatások tükrében címmel. Az ókori világ csodái, a gizai piramisok mindig is a művelt világ érdeklődésének középpontjában álltak. Számos elmélet (köztük magyar is!) született a piramisok építéséről, titkairól: állandóan harcban áll a tudomány és az ún. „piramidióták”. A legújabb felfedezések az ún. müon-radiográfiai módszernek köszönhetőek, amely a kozmikus sugárzás egyik melléktermékét használja a kutatásokhoz. Erről és számos érdekességről lesz szó a magyar nyelvű előadásban.

Május 24-én egy egyedülálló dob-show részesei lehetnek, akik a Király utcában járnak: a Nappali Kávézó teraszán a szenegáli Abdoul Camara és társulata egyedi és kevéssé ismert afrikai dobokat fognak megszólaltatni, amelyeket bárki kipróbálhat. A mintegy háromórás (!) és igen látványos táncelemekkel tarkított produkció során megismerhető az óriás tökedényes akrobatikus tánc vagy éppenséggel a tűzevő mágikus tánc is.

Május 25-én az afrikai láz a Made in Pécs Cafében fog a tetőfokára hágni: 21 órától a titokzatos, ám eredeti nevén és szakmájában a a Pécsen jól ismert DJ Director fog jobbnál jobb afrikai muzsikákat válogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!