kitüntetés

2018.03.08. 14:00

Ahol sok gyermeket nevelnek, ott van értelme a jövőről beszélni

Legmagasabb születési arány miatt Királykisasszonyok és királyfiak otthona címmel tüntették ki Tésenfa települést.

Zs. K.

A Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) nevében Bodorné Péter Judit köszöntötte a családokat Tésenfán, a község alkotóműhelyében, hogy műsorral egybekötött meglepetéssel szolgáljanak azoknak a családoknak, amelyek 2016-ban új taggal bővültek.

Ebben a pályázati évben minden megyében a megyei CSEÖH közreműködésével osztják az egyébként 2010-ben alapított díjat az erre jogosult településnek és az érintett gyermekeknek – azoknak, ahol a statisztikai létszámhoz viszonyítva a legtöbben születtek adott megyében.

Hideg József polgármester elmondta, Tésenfán még a második világháborút követően is 400 felett éltek, a népességszám az 50-es évek elején ennek felére esett vissza. A jelenlegi lélekszám (180 lakos) az utóbbi pár évnek köszönhető. A település vezetője szerint a szülőföld szeretete az, amely nem hagyja, hogy elfogyjon a tésenfai lakosság. Külön kiemelte Mayerné Bokor Esztert, aki családjával külföldről hazatérve azt mondta neki: soha nem volt kérdés, hogy visszajövünk-e. A hazatért család udvarán az a fa áll, amelyet még az asszony  dédnagymamája ültetett. Mi más lehet a bizonyíték arra, hogy az itt élők nem szeretnék elveszíteni a szülőföldjüket?

Az elmúlt évben is négyen születtek

A rendezvényen Havasréti Pál zenetanár és tanítványa, Keresztes Levente játszott tekerőn, illetve Székely Zsolt református lelkész is szólt az édesanyákhoz.

A baranya megyei CSEÖH irodavezetője, dr. Pécsi Rita neveléskutató, Böjte Csabát idézve beszélt arról, micsoda ajándék egy családnak egy kisgyermek születése. Ezután név szerint szólították a kisgyermekeket, Mayer Blankát, Knapp Sárát, Gyimesi Letíciát és Lukács Tamást, akik kitűzőt és emlékérmet kaptak.

Az elismerést a KSH későn elérhető statisztikája miatt a 2016-os adatok alapján kapta a község, de mint azt Baksa Katalin védőnő elárulta, 2017-ben is négyen születtek itt, így meglehet, hogy jövőre újra Tésenfa lesz a Királykisasszonyok és királyfiak otthona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!