zoo

2018.05.10. 16:53

Alkotói pályázatot hirdet a Pécsi Állatkert

A PécsZoo „Az állatkertek küldetése” címmel alkotói pályázatot hirdet, melynek kapcsán sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Siptár Dávid, az állatkert ügyvezető igazgatója és Beck Zoltán a 30Y zenekar frontembere. A pályázat célja eloszlatni az állatkertekről kialakult tévhiteket.

bama.hu

Az állatkertekről máig sokan olyan intézményként gondolkodnak, melyek kizárólagos szerepe a szórakoztatás, lakóikat pedig apró, szűk ketrecekbe zárva tartják. A Pécsi Állatkert és a 30Y zenekar nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé az elkövetkezendő hónapban, mint eloszlatni a köztudatban keringő tévhiteket, aminek kapcsán alkotói pályázatot is hirdetnek „Az állatkertek küldetése” jeligével.

Mintegy 700 millió fő látogat el évente legalább egyszer valamilyen állatkertbe, ebből is látszik, hogy ezek a világ leglátogatottabb tematikus intézményei – a Pécsi Zoo tavaly 140 ezer látogatót jegyzett.

- A köztudatban keringő tévhitek ellenére, az állatkerteknek nem csak az élővilág oktatásában vagy a kutatásban van komoly szerepük, de a fajmegőrzésben is fontos szerepet töltenek be – mondta el csütörtökön Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója. Hangsúlyozta, hogy számos állatfajt az állatkertek mentettek meg a teljes kipusztulástól, és még több állat akad, melyek mentése éppen napjainkban zajlik.

Ahogy az állatkert igazgatója fogalmazott: az állatkertek egyfajta modern Noé bárkájaként küzdenek ezen fajok megmentéséért. Ezeknek az intézményeknek köszönhetjük, hogy nem halt ki az európai bölény, a kaliforniai kondorkeselyű, vagy a pécsi állatkertben is megtalálható tarvarjú.

Annak érdekében, hogy eloszlassák az állatkertek világa körüli tévhiteket, az elkövetkezendő egy hónapban az állatkert munkatársai tematikus túrákat szerveznek és tévhiteket eloszlató kiadványokat is osztogatnak.

– Nagy öröm volt nekünk, hogy a pécsi állatkerttel közös projektbe vághattunk. A 30Y zenekar a természeti világgal egyébként régóta foglalkozik, az Ifjú Kócsagőr Programban régóta részt veszünk, a Vadonleső program keretében kisemlősökkel foglalkozunk tematikusan évről évre, illetve együttműködünk az ország összes, és Európa számos nemzeti parkjával is – tette hozzá Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere. A zenész hozzátette, hogy a zenekar nem csak „egy jelvény a kabáton”, hanem ténylegesen teszi a dolgát is, ami a Pécsi Állatkerttel közösen képviselt programnál sem lesz másképp. – Az egy hónapos kooperáció keretében reméljük, hogy együtt minél több embert elérünk, és olyan sztereotípiákat bontunk le, melyek régóta a köztudatban élnek – zárja Beck Zoltán.

A pályázatra két korosztálytól: a 12-18 évesektől, illetve a 18 év felettiektől várják a rajzokat, maketteket vagy akár faragott szobrokat június elsejéig. A zsűri a legértékesebb pályamunkát különdíjban részesíti, mely egy két fő részére szóló, nyolc helyszínre érvényes Pécsi Kalandor jegy, vezetett séta a kulisszák mögött a Pécsi Állatkertben és egy éves előfizetés az Állatvilág Magazinra. A dobogós helyezettek is értékes nyereményben részesülnek, többek között barlangtúrát, családi vacsorát vagy könyvnyereményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!