leukémia

2018.03.28. 14:00

„Anya, szerinted én mikor gyógyulok meg végre teljesen?”

Csaknem harminc éve dolgozik Pécsett egy lelkes csapat, akik naponta szembenéznek a halállal, hogy szebbé varázsolják a tumoros megbetegedésű gyerekek nehéz és fájdalmas napjait.

– Anya! Szerinted én mikor gyógyulok meg végre teljesen, és mikor mehetek haza vagy iskolába a kórházból? Úgy hiányzik a tesóm, az osztályom, egy közös fagyi, kirándulás. Ígérem, jó leszek, csak mehessek végre ki innen – kérdezi könnyes szemekkel a leukémiás, fejkendős kislány.

Dr. Fenyvesi Ilona gyermek- és felnőtt pszichiáter szinte naponta hall ilyen mondatokat azoktól a gyerekektől, akiket már hosszú ideje a kórházban kezelnek. Mint mondja, nemcsak a beteg gyermekre kell figyelmet fordítani, hanem a család minden tagjára, hogy feldolgozzák a közeli hozzátartozó betegségét, esetleg elvesztését.

Felemelő pillanatok, a bánat könnyei és a kitartó munka öröme csillog Schlittné Csernók Ágnes gyógytornász szemében, amikor elmondja egy agydaganatos gyermek történetét, aki fél oldalára lebénult. Tíz év kitartó gyógytorna után ma tud járni, ellátja magát, teljes életet él és programozó matematikusként dolgozik.

Pontosan ezzel a céllal jött létre csaknem harminc évvel ezelőtt a Tölösi Péter Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért, hogy a PTE Gyermekgyógyászati Klinikán kezelt rákbeteg gyerekek ápolási körülményeit javítsa, és segítse a felépülésüket. Az alapítvány működése és fennmaradása dr. Szűcs Rozália kuratóriumi elnök kitartó munkájának eredménye.

A Nagyvárad utcai rehabilitációs központban zajlik a komplex utókezelés, hogy az osztályról kikerült gyerekek minél gyorsabban felépüljenek, és visszailleszkedhessenek abba az óvodai, iskolai, családi közösségbe, ahonnan kiszakították őket a betegségük kezdetén.

Sallai Adrienn, az alapítvány menedzsere elmondta, komoly segítséget jelent a családoknak az ingyenes pszichológiai tanácsadás és az egyéni terápia. Az alapítvány pályázatokból, adományokból, támogatásból és az adók egy százalékából szervezi működését.

A családapákra is gondolnak

Az eddigi tapasztalatok és a jelentkező igények alapján állították össze egyedülálló családerősítő programsorozatukat, amely egy programismertető, toborzó családi napból, anya, apa, gyerek egy-két éjszakás napból, illetve egy záró családi rendezvényből áll, sok élménnyel, közösségépítő programmal és pszichiáter vezette beszélgetésekkel gazdagítva.

Idén kiemelt figyelmet fordítanak az édesapákra is, akik a gyermekük betegsége okozta lelki terhet elfojtva, egyedüli családfenntartóként is igyekeznek helytállni. Nem szeretnek, vagy nem akarnak problémáikról beszélni, de a csoport önsegítő erejében bízva, hasonló problémákkal küzdő emberek társasága nagy segítséget jelenthet számukra.

Szintén újításként vezetnék be a szülőtornát, szeretnénk kimozdítani a betegágy mellől a szülőket, és elérni azt, hogy ne bűntudatot érezzenek, amikor beteg gyermeküket egy órára magára hagyják, hanem értsék meg, ha egy kicsit feltöltődnek, nagyobb segítséget tudnak adni gyermeküknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!