Cukiság

2018.09.23. 12:00

Aranyos rágcsálóval gazdagodott nemrég a pécsi állatkert

Kis szerencsével a látogatók is találkozhatnak a szeptember elején született kis nagy marával.

bama.hu

A Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium népszerű és meghökkentő külsejű lakói a nagy marák. A látogatók elsőre legtöbbször nyúlnak, kengurunak vagy őznek nézik őket, de valójában egyikkel sem állnak rokonságban: a rágcsálók közé tartoznak, a tengerimalacok távoli rokonai.

Mint az állatkert honlapján olvasható, a pécsi nagy mara csapat három nősténye tavaly nyáron érkezett Csehországból, és nagy meglepetésre egyikük vemhesen érkezett, megérkezését követően nem sokkal két egészséges kölyöknek adott életet. A két fiatal időközben felcseperedett és kirepült a szülői házból, napjainkban a Nagymaroshoz tartozó Törökmezőn található Kis-Állatpark lakói. A nőstények azonban nem sokáig maradtak egyedül, a közelmúltban egy fiatal hímmel bővült nagy mara csapat. Az új lakó hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket: szeptember 5-én újra nagy mara kölyök született a Mecseken.

A nagy mara utódának van az egyik legviccesebb neve az állatvilágban, a kölyköket a magyar nyelvben gyakran kis nagy marának hívják.

Ezek az állatok alapvetően párokban élnek, de jó táplálékellátottságú területeken a párok csapatokat alkotnak, ilyenkor a nőstényeknél gyakran megfigyelhető, hogy egymás kölykeit dajkálják. A nőstény nagy marák 91-110 napig terjedő vemhességi idő után 1-3 (a leggyakrabban kettő) kölyöknek adnak életet. A legtöbb rágcsálókölyöktől eltérően a nagy marák kicsinyei fejletten, szőrösen és nyitott szemekkel születnek, születésüket követően nem sokkal már követik szüleiket.

Életük első heteiben gyakran föld alatti üregekben rejtőznek: a nemrég született kölyök is így tett, sokáig a szülei által ásott járatokban és a kifutóban található egyik házikóban bujkált, és csak mostanában kezdte felfedezni a külső kifutót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!