hulladékgyűjtés

2018.01.16. 07:00

Autókból kerül a kuka mellé a sok szemét

Autókkal hordják illetéktelenek a szemetüket társasházak kukáiba, azokat teletömve. A szelektív gyűjtőszigeteket is sokan lomtalanításra használják – kockáztatva szabálysértési eljárást, vagy helyszíni bírságot.

Wald Kata

Illetéktelenek hordják rendszeresen szemetüket a társasházi hulladékgyűjtő konténerekbe, azokat megtelítve – jelezte lapunknak több olvasónk is a Páfrány utcából. Így az ott lakók kénytelenek a gyűjtők mellé halmozni saját szemetes- zsákjaikat. A szelektív szigetek környéke is gyakran tele lomokkal – panaszolták.

A probléma kapcsán a Dél-Kom Kft. a következőkről tájékoztatta lapunkat: A településtisztasági feladatok ellátását végző BIOKOM NKft. a pécsi önkormányzat illetékes szervezetével bejárást végzett azokon a területeken, ahol a szelektív gyűjtőszigetek mellé elhelyezett illegális hulladék komoly problémát jelent. Az ilyen jellegű többlethulladék megjelenését a kommunális és szelektív gyűjtést végző munkatársak rendszeresen jelzik a szállítási üzem felé. A lakossági vagy céges bejelentések után a közszolgáltató minden esetben a lehető legrövidebb időn belül elszállítja az ily módon keletkezett szemetet.

Egyben hozzátették, az illegális hulladékok lerakása folyamatos, a hulladékhalmok többsége a városperemi részeken, a bozótosabb területeken, tömbgarázsok környezetében lelhető fel. A sokszor több tonnányi törvénytelen lerakások nemcsak a városképet csúfítják el, hanem közegészségügyi kockázatot jelentenek és felszámolásuk plusz anyagi terheket ró a helyi közszolgáltatóra.

Ha a hulladék a gyűjtőedény mellett nem a közszolgáltatótól vásárolt zsákban, vagy nem a gyűjtésre kijelölt helyre kerül, a közszolgáltató nem köteles azt elszállítani. A hulladék szabálytalan elhelyezése miatt szabálysértési eljárás indítható, illetve a közterület-felügyelet helyszíni bírságot is kiszabhat.

A városüzemeltető BIOKOM NKft. minden, a közterületen illegálisan elhelyezett, nagyobb mennyiségű vagy veszélyes hulladékot tartalmazó hulladék észlelésekor feljelentést tesz. A törvény értelmében, amennyiben az illegális hulladék alkalmas az emberi élet, egészség, vagy a környezet veszélyeztetésére, a cselekmény akár szabadságvesztéssel is szankcionálható. Egyéb esetekben szabálysértési eljárás keretében lehet helye intézkedésnek.

Vétlenek, de a hatóság szerint nekik kell intézkedniük

Nem csak városképi, közegészségügyi, de anyagi szempontból is komoly problémát jelent a hulladék illegális kihelyezése. Volt ugyanis lakó a Páfrány utcában, aki elköltözésekor a feleslegessé vált háztartási eszközeit, bútorait a társasházi szemétgyűjtő mellé tette – most a háznak kell gondoskodnia a lomok elszállításáról. Ellenkező esetben ugyanis a közterület-felügyelet 100 ezer forint bírsággal sújthatja a lakóközösséget. Miután az elköltözött lakó elérhetőségét nem ismerik, nem is tudják arra kötelezni, hogy intézkedjen. Az ügyben érintett társasháznak nincs más választása, mint hogy a lakóközösség saját költségére elszállíttassa a lomokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában