panasz

2018.04.25. 07:00

Autós adok-kapok, hogy ki kerülje ki a másikat

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az átmenő forgalom a pécsi Jakabhegyi úton – panaszolták lapunknak a környéken lakók.

H. Zs.

Mint mondták, a szűk, mindössze egy sáv széles, kanyargós út gyakorlatilag a klinikák környékét köti össze az ürögi városrésszel, így akik Orfű és Abaliget felől érkeznek gyakran erre vágnak át, így lerövidítve a belvárosba vezető utat.

Megfigyelhető, hogy reggel a város felé vezető irányba nagy a forgalom, délután pedig megfordul a trend, Ürög felé haladnak az autók, a forgalommal szembe menni pedig szinte reménytelen. A dombon átvezető, másfél kilométeres szakaszt viszont nem erre a megnövekedett forgalomra tervezték évtizedekkel ezelőtt. Ha összetalálkozik két autó, az egyiknek félre kell állnia egy kapubeállóba, hogy kikerüljék egymást. Emiatt szinte naponta hallani veszekedést, különösen akkor, ha mindkét irányból több kocsi érkezik.

Ugyanakkor az út egyre rosszabb állapotban van, több helyen is az árokba szakadt a széle, így még keskenyebb szakaszok alakultak ki.

Erdős Réka, a BIOKOM NKft. sajtófelelőse elmondta, az úthibákat saját ellenőrzéseik, illetve a bejelentések alapján felmérik és megteszik a szükséges beavatkozásokat.

– A Jakabhegyi úton évente történik nagyobb felületű útjavítás, megelőzve ezzel a balesetveszélyes állapotok kialakulását. Azt a szakaszt, ahol leszakadt az út széle, szintén felmértük, és a szükséges beavatkozásokat hamarosan megkezdjük, a melegaszfalt-keverő üzemek tavaszi beindulását követően. Az úthibák felmérésével párhuzamosan a forgalom alakulását és összetételét is vizsgáljuk – emelte ki Erdős Réka.

Nincs megoldás?

Az útfenntartótól megtudtuk, a keskeny burkolatszélesség mellett kétirányú forgalmat bonyolít a Jakabhegyi út, melynek vonalvezetése, beépítettsége miatt a sebességcsökkentést és forgalomkorlátozást nem lehet eredményesen alkalmazni. A bejárások során a közlekedési szakemberek nem tapasztaltak nagy forgalmat az útszakaszon, ugyanakkor jelenleg a célforgalom bevezetését sem tartják indokoltnak, de folyamatosan figyelik a forgalom változását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában