Pécs

2018.01.21. 11:30

Az egykori külszíni szénbánya befedése, rendezése a cél

Miközben kormányzati szinten zajlik a Pécs peremén található Karolina külfejtés ügyének megoldása, a környékbeli városrészek lakói sem ölbe tett kézzel várják a hegyoldalból kiszakított katlan eltüntetését. A rekultivációért dolgozó civil csoport aláírásgyűjtésbe kezdett, és már százakat mozgósított.

Nógrádi László

Mindössze pár napja járják az utcákat a Karolina Tájsebészek önkéntesei, de már több mint kétszáz név szerepel az aláírásgyűjtő íveiken. A céljuk, hogy a rekultiváció már jó ideje elindított ügyét ne hagyják elsikkadni, hogy emlékeztessék az illetékeseket, mennyi ember várja Pécsen az évtizedek óta tátongó tájseb eltüntetését.

A civil csoporttól származó információk alapján a Karolina külfejtés befedésének, természeteshez közeli állapotának visszaállításához szükséges megállapodást még januárban véglegesíthetik a felek. A rekultiváció az állam és a bánya jogutódja, a tulajdonos Pannon Hőerőmű Zrt. közös feladata, kormányzati részről két minisztérium, szakmailag a Nemzeti fejlesztési Minisztérium, a finanszírozás tekintetében pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozik rajta. A tervezett szerződésről a teendőket, az ütemezésüket és a finanszírozásukat is tartalmazza majd, és várhatóan februárban helyben is ismertetik egy lakossági fórum részeként.

Addig is a pécsiek fenntartják az érintett helyi lakosok érdeklődését, az aláírásokat azért gyűjtik, hogy az illetékesek ne csak elkezdjék a helyreállítást, de a megadott időkereten belüli befejezésére is törekedjenek. A petíció az interneten is elérhető a Karolina Tájsebészek Facebook-oldalán, a kezdeményezői szerint az aláírásával mindenki hozzájárulhat a folyamat előremozdításához, a lakossági igény kifejezéséhez. A friss internetes petíciót már az első két napon több mint ötvenen írták alá.

A civilek arra készülnek, hogy az aláírásgyűjtéssel bejárják Pécsbánya, Rigóder és Gyükés minden részét, és az összegyűlt támogatói listát az internetes petícióhoz csatlakozók listájával együtt az illetékes minisztériumokhoz is eljuttatják.

A látványon túl

A bányagödör eltüntetése nemcsak azért fontos, mert a a tv-toronytól mindössze 2 kilométerre elcsúfítja a látképet. A szabad fejtési felületről a szél szálló port hordhat a város lakott részeire és a 70 hektáros bányagödörben rengeteg víz is összegyűlik. A bányató azonban a szén és kén oxidáló hatása miatt nem lehet természetes vízfelület, a vizét költséges szivattyúzással kell innen eltávolítani.

Eleve azt tervezték, hogy eltüntetik

A Pécs északkeleti részén fekvő Karolina külszíni fejtésben 1975-től termelte ki a szenet a a Mecseki Szénbányák. A terület mintegy 1600 méter hosszú és átlagosan 800 méter széles, a 2004 végi bezárásáig mintegy 8,5 millió tonna szenet bányásztak ki innen, míg a kitermelés gazdaságtalanná nem vált.

A gyakorlatilag kiürült bánya befedését már a megnyitásakor megtervezték, egy másik külfejtésből kinyert kőzettel és földréteggel. Csakhogy a megváltozott gazdasági helyzet miatt az új bányát már nem nyitották meg.

A legmélyebb pontján 210 méter mély gödör szabad felületeit mintegy 10 millió köbméter kőzet és talajt visszahordásával lehet elfedni, hogy a terület erdősíthető legyen. Azaz a tervek szerint egy mélyedés megmarad, de szelídebb formára rendezik át és növényzet borítja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!