PTE

2018.04.15. 15:16

Bárkinek elérhetők az európai uniós karrierálmok

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Karainak hallgatói közül is sokan szeretnének a jövőben európai uniós tisztviselőként dolgozni.

T. V.

Azonban ennek módjával nincs mindenki tisztában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külkapcsolati Koordinációs Főosztálya és a Europe Direct – Baranya Megyei Európai Információs Pont rendezvényén minden kérdésükre választ kaphattak az érdeklődő diákok. Az EU – Karrier című előadás a Jogász-Közgazdász Tavaszi Fesztivál programsorozat részeként valósult meg. Az Európai Unió intézményei közel hatvanezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A hallgatók többek között azt is megtudhatták, kiket várnak az EU-s intézmények, illetve melyek a kiválasztási eljárásokban való részvétel feltételei. Nagyon meglepte a diáksereget, hogy az uniós karrier közülük bárki számára elérhető. Ugyanis sokan nem tudják, de a bekerülés feltétele a versenyvizsga, amelyre való jelentkezéshez nincs szükség többre, csupán egy alapszakos diplomára, és bármely idegen nyelv társalgási szintű ismeretére.

Az EU-s intézmények számos gyakornoki lehetőséget is kínálnak, ezekre szintén pályázhat bárki, aki ez előbb említett feltételeknek eleget tesz, ez több, az eseményen részt vevő hallgatót is érdekelt. Illetve Az Európai Külügyi Szolgálatnál is szép pályát futhatnak be a PTE hallgatói, egy kis kitartással állandó tisztviselő, tagállami diplomata, kihelyezett nemzeti szakértő vagy szerződéses alkalmazott is válhat belőlük a jövőben. Az előadáson Czeti András diplomata és egyetemi tanár, Maksi Mátyás közgazdász, uniós képviselő és Csorba Éva diplomata kalauzolta el őket az EU-s intézmények világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!