körkép

2018.09.18. 20:00

Besegítenek a sulizsaruk az iskolánál

A rendőrség a 2018/2019-es tanévben is folytatja hosszú évek óta folyó kampányát. Az Országos Rendőr-főkapitányság, és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. „Az iskola rendőre” program – amit 2008-ban kezdett meg a rendőrség –, az idei tanévben is folytatódik.

T. V.

Fotó: Löffler Péter

A gyermekek a foglalkozások során a korosztályuknak megfelelő időtartamban és mélységben kapnak alapvető ismereteket a gyalogos-, kerékpáros- és tömegközlekedésről, a drogprevencióról, a diákcsínyekről, a szabálysértésekről, a bűncselekményekről. A rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat.

Szeptemberben pedig – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, a frekventált helyeken, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A két szervezet aktív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Péntek reggel a volt Testnevelési Általános és Sportiskola – ma már Széchenyi István Gimnázium Radnóti úti telephelye – előtti zebránál találkoztunk a rend őreivel, akik éberen figyeltek és nagy gondot fordítottak a családok úttesten való biztonságos átkelésére. Persze a dolguk nem csak ez volt, a nem kijelölt átkelőhelyen áthaladókat és a biciklivel nem a KRESZ szabályait betartókat is figyelmeztették.

A rendőrség több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén. A DADA program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen, az Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadók a középiskolákban tevékenykednek. Az iskolai programok összes területén fokozott, kiemelt hangsúlyt kap a prevenciós tevékenység. A programban alkalmazott pedagógiai módszerek azt hivatottak elérni, hogy a gyerekek játékosan vagy szimulált helyzetekben saját élményekhez juthassanak, irányított beszélgetések, viták során megfogalmazhassák gondolataikat.

Az iskolarendőrök a tanulók körében is népszerűek, a gyerekek minden évben kíváncsian várják a program folytatását, hogy ezúttal milyen új ismeretekkel gazdagodhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában