nyár

2018.06.17. 11:30

Csak három tóban javasolt a fürdőzés

A Dunán, a Dráván, a Dombay-tónál is minden évben rengetegen strandolnak - jóllehet ezek nem kijelölt fürdőhelyek, vizeik minőségét nem is ellenőrzi a hatóság. A megyében csak Orfűn és Abaligeten találhatók minden előírásnak megfelelő szabad strandok.

Wald Kata

Csakúgy, mint az elmúlt esztendőkben, az idei évben is három kijelölt természetes fürdőhely üzemel Baranyában: kettő Orfűn, egy pedig Abaligeten.

A fürdővíz használati engedélyezési eljárás során a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya helyszíni szemle során győződik meg a közegészségügyi feltételek meglétéről. A szakemberek csak megfelelő vízminőség és a jogszabályi feltételek megléte esetén engedélyezik a fürdővízhasználatot.

Orfűn az Orfűi-tónál a Kistó strand, a Pécsi-tó gát melletti részénél a szabadstrand, valamint Abaligeten az I. számú tó szabadstrand helyszíni ellenőrzését májusban megtartották, egyben a víz minőségét is vizsgálták még a szezonkezdet előtt. Ezek eredménye alapján két fürdővíz – a Pécsi-tó és az Orfűi-tó – kiváló minősítést kapott. Ezeken a strandokon a víz minősége az elmúlt évben is megfelelt az előírt követelményeknek, és a tavak környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak voltak a természetes fürdőként történő használathoz. További ellenőrzött baranyai fürdőhely még az abaligeti tó is, ahol szintén megengedett a fürdés – a májusi ellenőrzésen ennek vize megfelelő minősítést kapott.

– A fürdővizek vízvizsgálatára – meghatározott ütemterv szerint – a nyári hónapokban is sor kerül – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Nem megfelelő vízminőség, vagy rendkívüli szennyezés esetén a népegészségügyi feladatú járási hivatal a fürdést megtilthatja a fürdőzők egészségének védelme érdekében.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a felfrissülésre vágyók csak az erre kijelölt helyen és ellenőrzött vizekben fürödjenek. Nem javasolják a megmártózást azokban a természetes vizekben, melynek vízminőségét rendszeresen nem vizsgálják. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is. Ezeken a partszakaszokon ugyanis a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek.

Számos váratlan veszélyt rejt a szabadtéri strandolás

A természetes vizek sok veszélyt is jelenthetnek, a jól úszóknak is okozhatnak meglepetéseket – ezért csak kijelölt helyen mártózzon meg mindenki. Felügyelet nélkül soha ne hagyjunk gyereket a vízpart közelében! Felhevült testtel ne menjünk a vízbe, előtte fokozatosan hűtsük le magunkat! Ha a fürdőzés után néhány napon belül lázas, vagy enterális tünetekkel (hányással, hasmenéssel) járó megbetegedés alakul ki, forduljunk orvoshoz, és jelezzük, hogy korábban hol fürödtünk. Aki fertőző betegségben szenved, ne menjen kijelölt fürdőhelyekre. Fontos tudni, hogy a természetes fürdőhelyeket emberi fürdőzés céljára jelölik ki, oda állatot, házi kedvencet bevinni tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában