vészhelyzet

2018.08.15. 14:00

Egy csikk is végzetes lehet

Idén még nem volt erdőtűz a megyében és tűzgyújtási tilalmat sem kellett elrendelni, ám érdemes odafigyelni a szakemberek tanácsára, a nagyobb baj megelőzésére.

Zsigmond József

Új, a régebbinél rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett hatályba. A módosításnak az volt a célja, hogy az egyes területeken csak a feltétlenül indokolt ideig maradjon érvényben a tűzgyújtási tilalom, emellett a korlátozás elrendelése és visszavonása is sokkal gyorsabban és rugalmasabban kövesse a napjainkra oly jellemző gyors időjárás-változásokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai minden nap mérlegelik az időjárási viszonyokat, a megelőző időszak tűzeseteit és reagálnak a kialakult helyzetre.

A napi aktuálisokat az erdotuz.hu és a Katasztrófavédelem honlapján egy térképen teszik közzé. Jelenleg az országban két megyében, Bács-Kiskunban és Csongrádban van elrendelve a tűzgyújtási tilalom, így tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút és vasút menti fásításokban, továbbá a parlag- és gazégetés.

Baranyában még nem rendeltek el tűzgyújtási tilalmat, ám érdemes egy-két fontos szempontra odafigyelni, hogy megelőzzük a bajt. Magyarországon a tüzek több mint kilencven százalékát emberi figyelmetlenség, mulasztás vagy szándékos gyújtogatás okozza. Nyáron a szárazabb időjárás miatt az erdőkben felhalmozódott avar, tűlevelek és a lehullott gallyak, ágak kiszáradnak és könnyen lángra kapnak. Egy eldobott cigarettacsikk, vagy a nem megfelelően eloltott tábortűz is végzetes lehet.

A megyében a legnagyobb erdőtűz 1990. augusztus 21-én tombolt, mikor a Mecsek több pontján is hatalmas lángok csaptak fel Pécs és Komló közti területeken. Mintegy 300 hektáron égett az erdő, az ország több pontjáról érkeztek tűzoltók, katonák, határőrök: így Szegedről, Kiskunhalasról, Barcsról, Kaposvárról, Szekszárdról, Nagyatádról sőt Veszprémből is. Három napig több mint százhetven ember harcolt a lángokkal, mire sikerült teljesen megfékezni és felszámolni. Személyi sérülés nem történt, de felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja.

Erre érdemes mindig odafigyelniük a kirándulóknak

Napjainkban egyre több család szeret kirándulni a Mecseken. Sok tisztáson van kialakítva tűzrakó hely számukra, ám a tűzgyújtásnál számos fontos szempontot figyelembe kell venni. A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell alaposan tisztítani az éghető anyagoktól: a levelektől, a faágaktól. Fontos szabály, hogy csak akkora tüzet rakjunk, amekkorára szükségünk van és amekkorát ellenőrzésünk alatt tudunk tartani. Soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat. Gondoskodni kell arról, ha feltámadna a szél a lángokat el tudjuk oltani, ezért fontos, hogy kéznél legyen oltására alkalmas anyag (víz, homok). Ha ezeket a szabályokat az erdőt szerető emberek betartják, akkor elkerülhetőek lesznek a tűzesetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!