Somberek

2018.01.19. 10:30

Egy salzburgi kávézó konyhájából indult

Junge Wilde: a sombereki szakács, Szemerédi Kornél a főzőverseny egyik esélyese.

Dittrich Zsófia (Mohácsi Újság.hu)

Egy tehetséges sombereki szakács, Szemerédi Kornél a döntőbe jutásért küzd a Junge Wilde nagyhírű nemzetközi főzőversenyen. Lapunknak arról is  mesélt, hogyan vezetett az útja külföldre. – Már gyermekkoromban is a vendéglátás érdekelt – mondta Szemerédi Kornél. – Eredetileg azonban felszolgáló szerettem volna lenni, nem pedig szakács.

Aztán egy véletlen folytán – vagy csak szimplán a sors akarta így, hiszen véletlenek ugyebár nincsenek –, a középiskola befejezése utáni nyáron Salzburg egyik legjobb kávézójának a konyhájában kötött ki.

– Itt talált rám a szakma. Főnököm észrevette, hogy ügyesen mozgok a konyhában és felajánlotta, hogy a kávézóval párhuzamosan dolgozhatnék a hoteljükben is. Elfogadtam, és innentől kezdve már a szakács mesterség szerelmese lettem. Az elején még a jobb kereset motiválta abban, hogy külföldön dolgozzon, ezért is ment 2013-ban Ausztriába.

A jelenleg Németországban, egy Michelin-csillagos étteremben dolgozó sombereki szakács a Junge Wilde (magyarul fiatal vadak) verseny kiírását a Rolling Pin magazinban látta, amely a verseny szervezője.

– Két éve már részt vettem a megmérettetésen, azonban akkor nem sikerült idáig eljutnom, a top 30-ban végeztem. A részvételnek van egy feltétele, harminc év alatti szakembernek kell lennie a jelentkezőnek. Emellett megadnak pár kötelezően felhasználandó alapanyagot és technológiát. Ezekből kell háromfogásos menüt összeállítanunk és elkészítenünk.

A tét nem kicsi, a győztes két hétre Brazíliába utazhat a világ egyik legjobb séfjéhez, Alex Atalához dolgozni, emellett a szervező magazin lehoz a versenyzőről egy címlapsztorit is.

Hazafelé fordul

Szemerédi Kornél Mohácson született 1993-ban. Az általános iskolát a Sombereki Általános Iskolában végezte, majd a szakács szakmát a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában szerezte meg. Jelenleg Németország egyik elismert éttermében, a Gasthof zum Badban dolgozik, februártól azonban konyhafőnökként hazatér Magyarországra az egyik pécsi étterembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!