Természet

2018.01.21. 15:30

Egy távcső is elég lehet az erdei fülesbaglyok megszámlálásához

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai idén is felmérik az erdei fülesbaglyok lelőhelyeit az országban. Baranyában tavaly ilyenkor tíz településen több mint 300 baglyot számláltak az önkéntesek. A telelőhelyek felméréséhez bárki csatlakozhat.

Zsíros Krisztina

Izsák, 2016. március 17. Németh Ákos, a Kolon-tavi madárvárta vezetõje egy fülesbagollyal Izsák határában, ahol védett madarakat engedtek szabadon 2016. március 17-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egyebek mellett Mohácson két helyen is, Kölkeden a református templom udvarában, a mároki templom kertjében, Lippón, Nagybudméron és Szigetváron a rendőrség előtti fákon is találtak az elmúlt évben erdei fülesbagoly telelőhelyet. Ezeket és más helyeket is feltérképezik a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntesei. Az országos szinkronfelmérés péntektől hétfőig tart és bárki csatlakozhat, aki részt venne a számlálásban.

– A megyénkben már megszokott telelőhelyek feltérképezését az egyesület mintegy húsz helyi önkéntese végzi, de persze bárki részt vehet a fülesbagolyegyedek számlálásában – mondta Bank László, az MME megyei csoportjának vezetője. A korábbi években a pécsi köztemetőben is voltak baglyok, de az elmúlt évben itt már nem találtak.

Bárki részt vehet benne

Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodás- és iskoláscsoportok részvételére is számít, mivel a felméréshez nincs szükség különleges madártani ismeretre vagy felszerelésre. Az adatokat az MME honlapján található űrlap kitöltésével tudják az önkéntesek leadni az országos egyesülethez.

A „nulladat” is hasznos

Az elmúlt évben Baranyában tíz településről érkezett adat, közülük Majson és Nagynyárádon nem találtak telelőhelyet, a többi településen pedig összesen 419 egyedet számláltak, ebből 91-et nem a szinkronfelmérés ideje alatt fedezték fel.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, Mohácson tavaly 65-öt is számoltak, de Sátorhelyen, Udvaron, Dunaszekcsőn és Bólyban is szép számmal találtak erdei fülesbaglyokat.

Nem csak ez a pár nap

Az országosan összehangolt szinkronfelmérés péntektől hétfőig tart,  de a tél folyamán a felmérés bármikor megismételhető és az adatokat az ettől eltérő időpontban is szívesen fogadják. A számláláshoz kézi távcső ajánlott, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is pontosan meghatározható az erdei fülesbaglyok egyedszáma.

Lakott területen legtöbbször a települések központjában található parkok, közintézményekhez tartozó udvarok, templomkertek örökzöldjein, illetve magánházak kertjeiben találhatunk baglyokat, azonban lombhullatókon vagy a lakott területek határában fekvő temetők területén is előfordulhatnak kisebb csoportok.

A szinkronszámlálás során elsősorban a belterületen nappalozó erdei fülesbaglyok egyedszámára, az őket érintő veszélyeztető tényezőkre és egyéb kiegészítő adatokra kíváncsiak a madárvédők, de ezzel párhuzamosan külterületi helyszínekről is érdemes és lehet adatot gyűjteni.

A tavalyi létszám is szép volt

A tavalyi erdei fülesbagoly szinkronfelmérésben 119 felmérő vett részt, ám ebben az évben is magas volt a szinkron tényleges felmérési napjain kívül keletkezett megfigyelések aránya. Az önkéntesek 261 település csaknem 300 különböző felmért helyszínéről küldték el eredményeiket, köztük külterületi nappalozóhelyekről is. Ennek köszönhetően öt nem belterületi helyszínen is sikerült magányos vagy csapatos (minimum 72 egyed) előfordulást regisztrálni. Az erdei fülesbaglyok mellett a réti fülesbaglyok 17, illetve a kuvik egy egyedét is észlelték a felkeresett gyülekezőhelyeken. A legtöbb fülesbaglyot egyébként, összesen 2666-ot, Jász-Nagykun Szolnok megyében számláltak.

Hasznos a városi jelenlétük

A baglyok jelenléte rendkívül hasznos, belterületeken telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kis rágcsálót is elfogyaszt. Száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva az általuk eltávolított kártevő egerek és pockok száma akár a 40-50 ezret is elérheti, nem számolva a már néhány hetes korában ivaréretté váló kisrágcsálók utódait – melyekkel ez a szám nagyságrendekkel nagyobb. Ha a baglyok (és más ragadozó madarak) nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, a feladatot csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!