Tanuló Fesztivál

2018.09.22. 07:00

Élményt ad a tanulás az iskolapadon kívül

Hivatalosan is elkezdődött pénteken a második pécsi Tanuló Fesztivál, 115 programmal, képességfejlesztő játékokkal, gyárlátogatásokkal, és bemutatókkal várják a diákokat és a családokat.

T. V.

Fotó: Laufer László

A tavaly első alkalommal megrendezett Tanuló Fesztivál interaktív tanulási programjai sikerének is köszönhetően 2017. szeptember 18-án Pécs városa átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját, amelyhez kapcsolódóan a város vezetése vállalta, hogy ezután minden évben tanulófesztivált szervez.

A kezdeményezést támogatja a Pécsi Tudományegyetem és a tanulás, valamint az egyéni és közösségi képesség fejlesztése mellett elkötelezett oktatási, tudományos, kulturális, művészeti, gazdasági, sport, természetvédő szervezetek és intézmények, illetve a felekezetek és különböző nemzetiségek is, akik szintén résztvevői az idei esztendő programjainak.

A fesztivál huszonhét helyszínen zajlik, a három fő téma a környezettudatosság, Pécs kulturális örökségei, valamint a generációk közötti tanulások és képességfejlesztő együttműködések. A fesztivál első napján, pénteken már reggel beindultak a programok. A Széchenyi téren, a Szent Mór Iskolaközpont együtteseinek hangversenye nyitotta meg a rendezvényt, ezzel egyidőben a Szent István téren is elkezdődtek a foglalkozások.

A programokon a Tettye Forrásház Zrt. városi szennyvíztisztító telepét vezetett turnusokban látogathatták meg az érdeklődők. Az állatkertben a helyi és a távoli tájak élőhelyeivel és élőlényeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Megtudhatták milyen hatással van az emberi tevékenység az élővilág sokszínűségére, milyen gyakorlati módszerekkel ellensúlyozhatóak azok, akár még helyi szinten is. A Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtárában pedig az 1980-as években használt televíziót, rádiót, írógépet tekinthették meg a nagyobbak.

Vízi kalandok is várnak a Balokányban

Ha valakit érdekel, miért használjuk egyre kevésbé a hagyományos közlekedési formákat, vagy milyen lehet egy folyón átkelni evezővel, esetleg az, hogy kell kerékpárral járni a zsúfolt utakon, a Balokányban szombaton választ kaphat a kérdéseire. Ott ugyanis próbára tehetjük erőnlétünket csónakban, cipő nélkül megtapasztalhatjuk a természet adta utak nehézségeit, és a kerékpározás biztonságosságáról is tanulhatunk. A friss levegőn ritka növényfajokkal is megismerkedhetünk, a kisebbeket pedig kishajóépítés várja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában