család

2018.10.16. 07:00

Érkezik az iskolai őszi szünet – mi legyen majd a gyerekekkel?

Bő egy hét és kitör az őszi szünet – a szülőknek három nap szabadságot kell csak kivenniük, hogy az egész hetet együtt tölthesse a család. A pécsi iskolásokat a városi napközi is fogadja, a rászorulók ingyen ebédet kaphatnak.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Közeleg az őszi szünet, a gyerekek már megkezdték a visszaszámlálást – az utolsó tanítási nap október 26. péntek, utána egy hétig pihenhetnek a diákok, november 5-én mennek csak ismét iskolába. Erre a hétre esik Mindenszentek és az azt követő pénteki pihenőnap, azaz a szülőknek csak három nap szabadságot kell kivenniük ahhoz, hogy a szünet egészét együtt tölthesse a család. Sokaknak azonban erre nincs lehetőségük – a nagyszülőkre bízzák csemetéiket, vagy a családok egymással kooperálva osztják be a kis barátok felügyeletét.

A pécsieknek a Szivárvány Gyermekházban a szünetben adott a lehetőség napközi ellátás igénybevételére – erre befizetni október 18-án és 19-én lehet, a Pécsi Kulturális Központban (Dr. Veress Endre u. 6.).

A rászorulóknak pedig ezúttal is biztosított lesz a napi egyszeri meleg étel – mint azt Őri László, Pécs alpolgármestere kérdésünkre elmondta, természetesen a város biztosítja a rászoruló gyermekeknek minden esztendőben minden tanítási szünidőben az ingyenes étkezés lehetőségét. Az elmúlt évek tapasztalata alapján várhatóan 180-200 fő hátrányos helyzetű gyermeknek kérnek a szülei meleg étkezést az őszi szünet három napjára.

Az óvodák és bölcsődék nyitva tartanak – ezekben az intézményekben nincs se nyári, se évközi vakáció, így azok az iskolai őszi szünet idején is fogadják az apróságokat. Jellemzően azonban a szokásosnál kisebb ilyenkor a gyereklétszám, hisz akinek nagyobb testvére iskolás, és a szülei is úgy tudják igazítani a szabadságukat, családi körben tölti ezt a néhány napot.

Sokan szerveznek utazást erre az időszakra, azok se maradnak azonban program nélkül akik nem hagyják el a város határait – a Zsolnay Negyedben például különleges természettudományos kalandokkal várják a látogatókat. Ugyanakkor az állatkertbe is érdemes lesz ellátogatni, de a Mecsextrém Park is egész napos szórakozási lehetőségeket tartogat.

Tanulni nem tilos, de csakis mértékkel

Gyerekpszichológusok szerint az őszi szünetben tanulni nem tilos, a kisebb hiányosságokat ilyenkor be lehet pótolni, ez azonban semmiképp ne jelentsen napi többórás elfoglaltságot. Inkább kikapcsolódással töltsék a diákok a szabadidőt: olvasással, sportolással, szabadtéri programokkal. Ne adjunk minden napra „csak egy kis leckét”, hanem hagyjuk, hogy azt olvassa a gyerek, amit szeretne, hogy kicsit élvezhesse a gondtalanságot.

Ha a szülők fel tudják szabadítani magukat erre a néhány napra, az az egész család számára egy sok energiát adó élmény lehet. Sokan elutaznak, a hazai szállodák meg is telnek ilyenkor. Ugyanakkor szórakoztató és egészséges kikapcsolódás lehet az őszi erdőkbe kirándulni, ráadásul, ha csomagolunk magunknak elemózsiát, akkor viszonylag olcsón megúszhatjuk a túrát. Ha a rossz idő miatt otthon kell maradnunk, kiváló közös szórakozás lehet a társasjáték, amely fejleszti a gyerekek csapat- és versenyszellemét, miközben jó néhány órára elfoglalja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!