arckép

2018.11.12. 17:30

És jött a Tenkes kapitánya, és megcsinálta a megye egyik legjobb csárdáját

Bezárták az ezredfordulón a patinás csárdát a Harkány–Siklós elágazás előtt a pécsi úton, és akkor Kovács Gábor gondolt egy merészet. Így lett a Tenkes Csárda mára a megye egyik legkeresettebb étterme, a tulajdonos pedig a hagyományőrző megoldásokért megkapta a Baranya Fejlődéséért Díjat.

Mészáros B. Endre

– Melyik városban van a csárda?

– A csárda déli oldalán túli terület Harkányhoz, az út túlfele Siklóshoz tartozik, az épület viszont Csarnóta közigazgatási területén áll.

– Hogy került képbe a vendéglő?

– Élelmiszeripari termékekkel kereskedtem Siklóson, majd Harkányban és nap mint nap erre vitt az utam. Gyerekkoromban is sokszor megfordultunk itt a szüleimmel, a szívemhez nőtt ez a gyönyörű hely.

– Mi volt a nagy ötlet, ami újra életre keltette a csárdát?

– Szívvel, lélekkel kezdtem a felújításhoz 26 évesen, a terveim többségét pedig szép lassan meg is valósítottam. Képes voltam eladni az autómat, a teherautómat, hogy ide összpontosuljon minden. Azt is azonnal kijelentettem, hogy itt a magyar ember lesz az első, ő kap először asztalt, csak utána következnek a külföldiek. Rossz balatoni és harkányi tapasztalataim voltak ugyanis ezen a téren.

– Honnan érkeznek a vendégek?

– Elsősorban Pécsről, valamint távoli országrészekből, akiket a villányi borturizmus hoz ide. De azért gyakori itt a horvát és a német szó is.

– Mikor lesz itt panzió?

– Tavasszal elkészült a tetőtérben négy szoba, egy vendégházat pedig 50 méterrel arrébb, decemberben adunk át. Később szeretnénk egy nagyobb fogadót is kialakítani. A tervek már elkészültek, de egyelőre fontosabbnak éreztem a több lábon álláshoz Szalántán a Marica Éttermet újranyitni, ahol a horvát és a sváb ételek kapják a főszerepet. Továbbá jövőre Harkányban is szeretnék egy minőségi vendéglőt létrehozni.

– Mit volt a legnehezebb megvalósítani a Tenkes Csárdában?

– Ha egyet kell kiemelnem, az a mestergerenda beépítése volt. Sokáig nem találtam alkalmas elemet, aztán a kisharsányi templom rendbe tételekor hozzájutottam egy nyolc méteres, kézzel bárdolt tölgy gerendához. Ám akkorra már kész volt a különterem, úgy kellett utólag daruval befűzni a mennyezet alá.

– Mennyire magyar és mitől Tenkes a hely?

– Az alapanyagok nagyrészt 40 kilométeres körzetből érkeznek a konyhára és az étlapon többségében magyar ételek szerepelnek. Ami a Tenkes kapitányát illeti, a főszereplők képei ott láthatók a falon a kemencés teremben. Ha pedig bekapcsolja valaki a kézszárítót, a filmsorozat egy részlete indul el a beépített monitoron.

– Hogy lazít a csárdafőnök?

– Nagy kedvvel főzök, szeretem a kerti munkákat és a régi autókat. Kint áll a csárda előtt egy 1951-es teherkocsi, és most újíttatok fel egy régi Volkswagen LT mikrobuszt. Emellett sokat járok külföldi szakmai kiállításokra, összekapcsolva a kellemest a hasznossal.

Harkányi gyökerek

Kovács Gábor Pécsett született 1974-ben. A Tettyén nőtt fel, majd 10 éves korától a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskolába járt, aztán Pécsett folytatta kereskedelmi vonalon a tanulmányait. Siklóson kezdett dolgozni családi zöldség-gyümölcs üzletekben, majd Harkányban saját látványpékséget és élelmiszerboltot üzemeltetett. A Tenkes Csárdát 2000-ben kezdte el felújítani, átalakítani, bővíteni. Párja, Koczka Kornélia grafikus, fazekas, a csárda PR-munkáit is intézi. Kovács Gábor fia, Alex, 22 éves, orvostanhallgató a Pécsi Tudományegyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában