hagyomány

2018.05.22. 20:00

Évről évre egyre többen kísérik a násznépet

Harmadik alkalommal rendezték meg Kásádon a Sokac lakodalmast, szombaton Dráva menti sokac népviseletben ünnepelte az egész falu a menyasszonyt, a vőlegényt és persze a hagyományokat.

Zs. K.

A násznép kora délután indult útnak a kultúrháztól, hogy kikérje a komát, akit ebben az évben Bosnyák Zoltán polgármester alakított, majd a vőlegényt és a menyasszonyt is ünnepélyesen, a hagyományoknak megfelelően kértek el a szerető szülőktől. A násznép magját a falubeliek és a környező települések vendégei mellett a Baranyai és a Kökényi Néptáncegyüttes tagjai adták, de a legfiatalabbak viszont a korábbi (erre az alkalomra újra összeállt) helyi tánccsoport, a Dóla Néptáncegyüttes táncosai voltak.

– Ráadásul örömteli módon az egykori tagok gyermekeivel is bővült a csoport, aminek külön örülünk, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hagyományainkat a legfiatalabbak is megismerjék, őrizzék és ápolják – mondta Bosnyák Zoltán polgármester.

A zenekar hagyományos sokac lakodalmas muzsikákkal énekelte tele a falu utcáit, ahol pedig kiszélesedett az út, vagy útkereszteződéshez értek, egy-két nótára körbeállták őket a táncosok.

A lakodalmas a templomi éneklés után a kultúrházban folytatódott, többek között Horvátországból, Kökényről, Mohácsról is érkeztek vendégek a hazánk legdélebben fekvő településének legnagyobb ünnepére.

A polgármester elmondta, jövőre szeretnék háromnapossá tenni a rendezvényt, a tervek szerint az első napon folklór műsorokkal, előadókkal, második napon a lakodalmassal várják majd a vendégeket, a harmadik nap pedig főként a hitről szólna.

Kásád lakóinak többsége horvát nemzetiségű Dráva menti sokác, akiknek ősei a 18. század elején költöztek ide Bosznia felől. Magukkal hozott szokásaikat, népművészetüket és kultúrájukat a magyarországi horvát nemzetiségen belül a legtovább őrizték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!