óbánya

2018.02.17. 18:30

Gurul a tüzes kerék: vasárnap kiderül, hol lesz bő a termés

Egykor a betelepült németek hozták magukkal a hagyományt.

Zsigmond József

Újra gurul a tüzes kerék a meseszép baranyai kis- településen vasárnap este hat órától. A néphagyomány a 2000-es években éledt újjá, azóta évről évre több százan nézik végig, ahogy a télűző, tavaszváró kerék elindul a sípályáról, hogy megjövendölje az idei termést. Korábban a falu közepéről, a „Winterbergről” indították, ha jobbra gurult, akkor a falu felső részén, ha balra, az alsón lett bő a termés. Ezt a részt azóta benőtte az erdő, ezért a sípályáról indítják a kereket.

– A betelepült németek hozták magukkal a hagyományt, amely az 1970-es években feledésbe merült – mondta van Groeningen Irén polgármester. – A tüzes kerékben a nap jelenik meg, mint a termés érlelője.

Az idei műsor délután három órától kezdődik, fellép Millich Anikó és társai, a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Néptánc Egyesület, a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Tűzoltózenekar és a Jemfire Tűzzsonglőr Duó.

Két tűzkeréktúra is indul

Óbányára, Pécsváradról és Hosszúhetényből. A tavalyi esős, zimankós időben huszonnyolcan teljesítették a távot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!