választás

2018.03.19. 16:18

Gyimesi Gábor: a Jobbik a második erő, a többiek a harmadik helyért fociznak

Javában zajlik a kampány az idei országgyűlési választásokra, minden párt és szervezet mozgósította aktivistáit és szimpatizánsait, hogy minél több választópolgárt győzzenek meg a maguk igazáról. Ezúttal a Jobbik egyik pécsi képviselőjelöltjét, Gyimesi Gábort kérdeztük az ellenzéki oldalon hangoztatott összefogásról, valamint arról, hogy miben látja a város fejlődésének zálogát.

H.L.B.

A jelenlegi pécsi önkormányzati képviselő megkeresésünkre rögtön leszögezte, hogy pártja a második erő, az egyetlen esélyes párt, amelyik leválthatja ezt a kormányt, a többiek „mind a harmadik helyért fociznak”, s csak azért indulnak a választáson, hogy bekerüljenek a parlamentbe.

– Ha igény és szükség lesz az összefogásra, akkor azt nem mi fogjuk kezdeményezni. Ahhoz az kellene, hogy ezek a – a nulla és mínusz egy százalékos – pártok először rendezzék el egymás között a visszalépéseket, és utána keressenek meg minket és akkor azt mondjuk, hogy köszönjük szépen, tisztelettel elfogadjuk a visszalépésüket.

Kérdésünkre, hogy felmerült-e már az az opció, hogy a Jobbik jelöltjei visszalépnének más párt – például az LMP – javára, egyértelmű választ kaptunk.

– Nem, bár én csak a választókerületemről tudok véleményt mondani. Mindkét választókerületben mi vagyunk az egyetlenek, akik le tudnák váltani a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselőket – fogalmazott.

A párt pécsi programjára vonatkozó kérdésünkre Gyimesi úgy válaszolt, hogy országos programjuk van, de az Pécsre is vonatkozik – akár a közoktatást, akár az egészségügyet tekintjük, de legfőképp a korrupció területén, hiszen „az elszámoltatás Pécsre halmozottan igaz”.

Pécsnek ugyanakkor a két legnagyobb gondja az újratermelődő adósságállomány és a munkahelyteremtés hiánya.

– Nem tud kikeveredni az adósságból a város, csak kormányzati kölcsönből. Amit nem fog tudni kitermelni, mert az önként vállalt és a kötelező feladatokat nem finanszírozza az állam. Ezt rábízza az önkormányzatra, sorsára hagyja, hogy saját bevételből teremtse elő a forrásokat. Ez az egyik szemlélet, amin a Jobbik-kormány változtatna, mert egészen más lenne az önkormányzatok finanszírozása, amiből Pécs – ha minimális módon is, de – talpra tudna állni.

A politikus szerint a másik nagy probléma a munkahelyteremtéshez kapcsolódik. Úgy véli, hogy a multik jelentős adókedvezményeket, állami támogatásokat élveznek, így a kis- és közepes vállalkozások – amelyek a foglalkoztatottak 70-80 százalékát adják – nem tudnak versenyezni velük.

– Ezt a helyzetet cserélnék fel, hogy a kkv-k versenyképesek legyenek, hogy minél több munkahelyet tudjanak teremteni, s emellett létezik a béruniós kezdeményezésünk, s így az európai uniós pénzeket is arra lehet fordítani, hogy a magyar kkv-ket tegyük versenyképessé, növeljük hatékonyságukat, s bizonyos feltételek mellett magasabb béreket is tudjanak biztosítani.

– Pécsen van innováció, van egyetem, van szürkeállomány. Pécsből rengeteg dolgot ki lehetne hozni, főleg az informatikai vállalkozások tudnák előrébb vinni a várost, hiszen viszonylag kis befektetésből nagyon messzire el lehetne menni velük – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!