fejlesztés

2018.02.24. 10:07

Gyorsan gyógyul és elégedett is a beteg

A betegbiztonság javítását célzó intézkedésekre 115,8 millió forintos támogatásban részesült az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében a Komlói Egészségcentrum, Baranyában egyedüli kórházként.

Wald Kata

A pályázat része egy kézhigiénés-fejlesztés 30 millió forint értékben, melynek során adagolókat, műszeráztató kádakat és műszermosogató berendezést szerzett be az intézmény. A projekt részét képezi még a fekvőbeteg osztályok gyógyszerellátását biztosító gyógyszer-adagoló automata telepítése is. Cél, hogy a betegbiztonság növelésével rövidebb idő alatt gyógyuljon, és elégedetten távozzon a beteg a kórházból.

– A kézhigiéné napjainkban egyre nagyobb szerephez jut, a betegbiztonság növelése és az elkerülhető kórházi fertőzések számának csökkentése érdekében, hiszen a fertőzések átvitelében a kéznek van a legnagyobb szerepe. A kezelőkbe, ambulanciákra és a folyosókra szenzoros adagolókat helyezünk az érintésmentes használat lehetőségét biztosítva – tájékoztatta lapunkat az egészségcentrum. Szorgalmazzák, hogy a látogatók és a betegek is használják a kézfertőtlenítő szereket a kórteremben, szakrendelőkbe történő belépés előtt, illetve az intézmény elhagyását megelőzően, a kórokozók továbbvitelének megakadályozása érdekében.

Pályázatával minőségi változást ért el a kézhigiénés gyakorlat alkalmazásában és vizsgálatában a komlói intézmény. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai és infekciókontroll szakemberek fejlesztették ki azt a technológiát, amellyel a kézhigiénés gyakorlat megfelelőségét vizsgálhatják, mérhetik és összehasonlító adatokat nyerhetnek – az országban jelenleg két-három kórházban használják, azonban rendszerszemlélettel csak a Komlói Egészségcentrum alkalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!